Gran Canaria, locul ideal pentru o vacanţă romantică

De Lumea Femeilor, pe

Ţi-e dor de mare, de soare, de nisip auriu şi de seri fierbinţi pe o terasă? Dacă da, tot ce îţi doreşti există cu adevărat. Şi fiindcă trebuia să poarte un nume, i s-a spus Gran Canaria
Gran Canaria este o insulă a contrastelor. Cei care au văzut-o spun că nicăieri altundeva nu ai putea vedea forme de relief atât de diferite, delimitate doar de o linie imaginară. Munţi vulcanici cu piscuri bizare şi prăpăstii spectaculoase alternează cu porţiuni de deşert nisipos, cu păduri tropicale şi plaje albe, întinse lin spre mare. La fel de abruptă este trecerea dintr-o zonă climatică în alta.

În timp ce în munţii din centrul insulei e iarnă, turiştii se răsfaţă pe ţărmul Atlanticului, sub razele soarelui, admirând culmile acoperite cu zăpadă.
Considerată cea mai romantică dintre Insulele Canare, Gran Canaria a fost cântată de pţţi, zugrăvită pe pânzele pictorilor şi a dat chiar numele romanului de dragoste al lui A.J. Cronin, devenit celebru în întreaga lume.

Arucas, catedrala din rocă vulcanică

Dacă porneşti din nordul insulei, prima haltă este micul oraş-port Agaete, una dintre cele mai pitoreşti aşezări de pe Gran Canaria, dominată de „Degetul Domnului”, o impozantă stâncă-monolit crescută din valurile mării. Mergând spre sud, vei ajunge la muntele Arucas, la poalele căruia se află oraşul cu acelaşi nume, faimos pentru romul fabricat aici şi pentru catedrala sa din rocă vulcanică.

Strelizia, floarea insulei

De pe Arucas, vei avea o vedere panoramică asupra capitalei Las Palmas, a cărei plajă a devenit de multă vreme punct de întâlnire al romanticilor din cele patru zări.

Capitala insulei, care are circa 500.000 de locuitori, se distinge printr-o arhitectură originală, cu case multicolore şi influenţe din mai multe continente. Atmosfera veselă, spumoasă, este dată de locuitorii săi cu temperament latin, care nu se încăpăţânează să ia viaţa prea în serios.

În cartierul Barrio de la Vegueta, te poţi plimba printre vile albe, în stilul colonial latino-american, în Piaţa Sfânta Ana te întâmpină clădiri neoclasice şi case pitoreşti, în stilul Canarelor, în celebra „Casa de Colon” vei regăsi farmecul expediţiilor lui Columb, iar în „Museum Canario” vei afla totul despre băştinaşii grupului insular, aşa-numiţii „guanches”.

La opt kilometri de Las Palmas se află Jardin Canario, unde vei admira incredibila varietate a florei de pe insula spaniolă. Grădina găzduieşte nu mai puţin de 500 de specii de plante, printre care şi fascinanta floare Strelizia, supranumită Floarea Păsării Paradisului.

Bandama, singurul crater locuit

Călătoria va continua prin Bandama, singurul crater vulcanic locuit din lume, şi prin Puerto Rico, un fost sat de pescari devenit peste noapte staţiune de lux. Şi, cum orice zonă din lume are Veneţia ei, Gran Canaria se mândreşte şi ea cu mica ei Veneţie, situată în sudul insulei şi numită Puerto de Mogan. Micul oraş-port este străbătut de canale romantice, traversate de poduri vechi, arcuite.

Adevăratul farmec al Gran Canariei, romantismul ei sălbatic şi cuminte în acelaşi timp, începe însă dincolo de zidurile oraşelor, de clinchetul paharelor şi de muzica „fiestelor”, acolo unde marea, nisipul şi stâncile deapănă povestea insulei pe care se simt acasă.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!