Inedit: Vindecările la distanţă, sub lupa ştiinţei

De Libertatea pentru femei pe

Vindecările la distanţă, prin puterea gândului sau a unor vibraţii energetice, au devenit un adevărat fenomen în ultimii 30 de ani.
Tot mai multe persoane susţin că sunt înzestrate cu puteri spirituale tămăduitoare şi că pot învinge bolile incurabile. Cât adevăr conţin spusele lor, numai ştiinţa va demonstra, cu timpul…
Medicina energetică, vibraţiile tămăduitoare, puterea gândului sau forţa compasiunii sunt câteva dintre coordonatele care stau la baza vindecărilor la distanţă. Credinţa în energia vindecătoare există din vremuri străvechi la popoarele din Asia şi din America de Sud. Misticii indieni şi tibetani cred că fiecare dintre noi este înconjurat de un câmp energetic de lumină sau aură care poate fi influenţat în beneficiul organismului. Şamanii susţin că adevărata vindecare vine din interior, iar ritualurile pe care le fac ajută bolnavul să intre în armonie cu universul şi cu el însuşi pentru a se vindeca. Pretutindeni în lume s-au arătat oameni care şi-au recăpătat sănătatea prin credinţă, prin ritualuri străvechi şi rugăciuni. Oamenii de ştiinţă sunt sceptici în privinţa acestor miracole, pe care încearcă să le studieze şi să le descifreze cu ajutorul tehnologiilor moderne.

► O formă de energie ascunsă

Cercetătorii ruşi din domeniul parapsihologiei sunt cei mai activi în studiul vindecărilor la distanţă. Ei consideră creierul un aparat de emisie-recepţie, capabil să primească mesaje de la mii de kilometri. Concluziile lor se bazează pe efectul telepatiei şi al hipnozei, care demonstrează că anumite unde electromagnetice emise de o persoană pot fi percepute inconştient de alta, aflată la distanţă. Poate, tocmai de aceea, cele mai convingătoare vindecări la distanţă sunt legate de boli psihice, de tulburări ale sistemului nervos. Ruşii au studiat 68 de astfel de cazuri şi nu le-au putut explica întru totul, dar sunt convinşi că există un sâmbure de adevăr. Poate fi vorba de o emisie de energie necunoscută de fizica modernă, care ni se va revela cândva, în viitor.

►Telepatia, o posibilă explicaţie

Unul dintre cele mai surprinzătoare studii asupra vindecărilor la distanţă a fost realizat în anul 1995, la California Pacific Medical Center. Psihiatrul Elizabeth Targ a rugat un grup de aşa-numiţi vindecători, aparţinând unor religii diferite, să transmită energia lor tămăduitoare către pacienţi bolnavi de SIDA,
în stadiu terminal. Ea a ales 20 de pacienţi, pe care i-a împărţit în două grupuri egale. Numai zece dintre ei au beneficiat de gândurile tămăduitorilor, fără să ştie nici pacienţii şi nici vindecătorii unii de alţii. În timpul experimentului, care a durat şase luni, au murit patru persoane din cele 20. La final, când au fost făcute publice rezultatele şi au fost dezvăluite numele pacienţilor influenţaţi de vindecători, toţi cei zece trăiau şi susţineau că se simt mai bine. Elizabeth Targ a continuat studiile, într-o manieră mult mai amănunţită, şi a ajuns la concluzia că rugăciunile şi emoţiile pozitive au o forţă vindecătoare mult mai mare decât ne-am putea imagina. Pentru ea, telepatia poate fi explicaţia posibilă pentru vindecările la distanţă. A murit la puţin timp după aceste experimente, în urma unei tumori cerebrale. O parte dintre colegi au pus sub semnul îndoielii cercetările ei, dar alţii sunt dispuşi să le continue.

PREMIERĂ ROMÂNEASCĂ

Un pas înainte în studiul vindecărilor cu ajutorul energiei pare să fi făcut fizicianul Teodor Săndulescu, cercetător principal la Institutul Oncologic din Bucureşti. El a dezvoltat un experiment prin care a reuşit să vindece cancerul în cazul unor cobai. În urmă cu trei ani, cercetătorul român a injectat cinci şoareci cu celule canceroase. După ce tumorile s-au dezvoltat, a tăiat de la fiecare câte un smoc de blană. Fiecare smoc, ţinut departe de animale, a fost supus unui flux de radiaţii electromagnetice. În experimentele cu şoareci bolnavi de cancer, animalele mor în aproximativ trei luni. În cazul experimentului său, trei dintre ei s-au vindecat şi au supravieţuit peste doi ani. Teodor Săndulescu a încercat să demonstreze că o parte din corpul cobailor păstrează legătura cu organismul de origine, chiar dacă sunt ţinute la distanţă. Fizicianul susţine că şoarecii s-au vindecat pentru că blana lor s-a vindecat datorită radiaţiei electromagnetice. Experimentul său este o premieră mondială şi constituie un pas important în studiul vindecării cancerului la distanţă.

ATENŢIE LA ŞARLATANI!

Numărul vindecărilor miraculoase este extrem de mic în comparaţie cu cel al vindecătorilor autointitulaţi. Nu este greu să cucereşti încrederea unui bolnav, disperat să încerce orice metodă de vindecare. Cu un suflet făţarnic şi câteva cunoştinţe de medicină, un fals tămăduitor te poate convinge că se va ruga pentru sănătatea ta. Dacă există oameni suficient de puternici să te vindece de la distanţă, trebuie să te gândeşti şi la reversul medaliei, la boli declanşate de puterea gândului.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro