Herta Müller: „Îmi place să nu scriu”

De Nicoleta Galeteanu pe

Prezentă la Bucureşti cu ocazia lansării seriei de autor ce îi poartă numele, scriitoarea Herta Müller a declarat, contrar aşteptărilor cititorilor săi, că îi place să nu scrie.

„Îmi place să nu scriu”

Cu peste 25 de cărţi publicate şi traduse în 20 de limbi, celebra scriitoare mărturiseşte că de la primirea Premiului Nobel a reuşit să mai facă doar câteva colaje. Vorbeşte despre pauzele de doi – trei ani pe care le face între cărţi şi mărturiseşte că de fapt îi place să nu scrie. „Mie… îmi place să nu scriu”, a spus Herta Müller la conferinţa de presă desfăşurată astăzi.

Scriitoarea nu vrea decoraţiuni din partea României

Întrebată dacă va accepta distincţia Ordinul Naţional „Steaua României„, la propunerea Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Herta Muller a refuzat.

„Nu colecţionez insigne. Nu vreau şi nici nu îmi trebuie”, a spus scriitoarea.

„În România încă există securişti”

Evitând să argumenteze refuzul său, scriitoarea a mărturisit că încă se luptă, de la distanţă, cu demonii dictaturii ceauşiste. Întrebată despre „reminescenţele” comunismului în România, Herta Muller consideră că încă au rămas foşti membri ai Securităţii.

„Eu cred că ei sunt peste tot, că nu s-au dizolvat în aer”, a spus ea, adăugând că acum nu îi mai este teamă.

„Nu ştiu dacă mi-e teamă, nu mi-e teamă. Chiar dacă ştiu sau simt (că sunt urmărită, n.r.), nu mi-e frică. Eu cred că intenţiile lor nu mai sunt aceleaşi care au fost în timpul dictaturii. Dacă vor să ştie unde mă duc, ce mănânc sau ce pantofi îmi cumpăr sau ce ochelari, n-au decât. Treaba lor! Dar nu-i frumos…”, a răspuns scriitoarea râzând.

Premiul Nobel a schimbat-o doar superficial

Cât despre marea disctincţie primită în 2009, scriitoarea mărturiseşte că Premiul Nobel i-a schimbat viaţa doar superficial.

„În viaţa mea particulară nu s-a schimbat nimic. Însă, altă dată, când am fost în România, nu am avut conferinţă de presă. Acum nu mai scap de conferinţe de presă”, a glumit ea.

„Leagănul respiraţiei” este ultimul roman tradus în limba română, apărut la sfârşitul lunii mai şi este primul volum din seria pe care editura Humanitas o dedică scriitoarei.

Foto: Arhiva Ringier 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro