Festivalul de Film Românesc, în top la New York

De Nicoleta Galeteanu pe

„4 Years, 3 Days and 2 Decades Later”, cum este denumită cea de-a patra ediţie a Festivalului Filmului Românesc din New York, a fost inclusă în topul celor cinci evenimente…
 … culturale recomandate de canalul public de televiziune Thirteen şi de cotidianul „The New York Times”.

Desfăşurat pe durata a trei zile, festivalul a ajuns acum la a patra ediţie şi împrumută cu cinste titlul peliculei de succes a lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, film cu care regizorului român a câştigat Palme d’Or la Cannes în 2007.

Dramaturgul şi criticul de film Neil Genzlinger apreciază, în unul din interviurile acordate The New York Times, că premierea filmului în 2007 „a părut multora la vremea respectivă vârful Noului Val Românesc, însă ediţia din acest an arată însă că diagnosticul a fost pripit”.

Festivalul, care începe vineri la Tribeca Cinemas, organizat de Institutul Cultural Român, prezintă cele mai noi producţii româneşti, precum şi câteva titluri de referinţă din anii ’90, care fac trimitere la cele două decenii de după Revoluţia din 1989.

Câteva dintre filmele cele mai comentate în ultimii ani, cel puţin între cinefili, provin din România, unde o nouă generaţie de regizori a obţinut premii la Cannes şi la alte festivaluri de marcă”, mai apreciază Neil Genzlinger.

Însă nu doar criticii străini îşi exprimau scepticismul cu privire la longevitatea succesului înregistrat de filmele româneşti. Corina Şuteu, directorul Institutului Cultural Român, mărturiseşte că primele aprecieri primite nu erau prevăzute să reziste şi astăzi.

În 2005, când am avut primele semne de succes, ne-am gândit: , dar filmul românesc continuă să fie şi astăzi pe val”, spune Corina Şuteu.

Evenimentul debutează cu „Videogramele unei Revoluţii”, din 1992 iar seria continuă cu filme noi precum „Pescuit sportiv” de Adrian Sitaru, „Katalin Varga” de Peter Strickland, „Cealaltă Irina” de Andrei Gruzsnickzi, „Nunta mută” de Horaţiu Mălăele, sau „Poliţist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu, peliculă care a creat deja vâlvă şi reprezintă România în cursa pentru Oscar.

Festivalul se desfăşoară între 4 şi 6 decembrie şi este singurul eveniment din agenda cinematografică a săptămânii viitoare, în The New York Times.

În paralel cu festivalul de la Tribeca Cinemas, în data de 5 decembrie debutează, pe Link TV, o serie consistentă de filme româneşti ale „Noului Val”, realizată în coproducţie cu ICR New York. Opt lungmetraje şi şapte scurtmetraje vor putea fi urmărite de milioane de telespectatori americani.
Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro