„Eu și tu” („Io e Te”), filmul nesperat din cariera maestrului Bertolucci

De Unica.ro pe

Din 6 septembrie, cel mai recent film al lui Bernardo Bertolucci se lansează pe marile ecrane, cu o poveste realizată într-un moment în care maestrul italian nu mai spera să revină în cinematografie.
După o carieră intensă și apreciată de aproape o jumătate de secol, el nu a mai regizat niciun film din 2003, de la Visătorii(The dreamers), și niciun film în Italia de 30 de ani – Eu și Tu (Io e Te) însemnă revenirea lui în industrie, dar și acasă.
Condiția medicală precară cu care s-a confruntat în ultima perioadă l-a făcut să spere la altceva, la o altă activitate care să-l pasioneze, fără să știe exact care va fi aceasta. Într-o zi fericită, însă, Niccolò Ammaniti i-a prezentat romanul lui, proapăt ieșit din tipar. Așa s-a născut Eu și Tu (Io e Te).
Povestea actuală și sensibilă despre adolescențe fragile și inocențe furate l-au făcut să spună: „Da!” Cadrul relativ restrâns în care are loc acțiunea, tendința mărturisită a lui Bertolucci de a transforma, răbdător și neașteptat, claustrofobia în claustrofilie, i-au dăruit contextul potrivit pentru a scrie și rescrie scenariul timp de mai multe luni și pentru a-l regiza imobilizat într-un scaun cu rotile.
Castingul a fost, se pare, un proces anevoios. Maestrul a ales în rolurile personajelor principale doi actori aflați la primul rol major în cinematografie: Jacopo Olmo Antinori și Tea Falco.
Lorenzo, adolescentul care se ascunde pentru o săptămână în subsolul clădirii unde locuiește ca să scape de o excursie cu clasa, este interpretat de Jacopo Olmo Antinori, cel numit „Olmo” datorită personajului lui Gerard Depardieu din 1900. Fiul actriței Francesca De Martini, el a fost înscris la casting, pe ascuns, de mama lui. Până la Eu și Tu (Io e Te), a jucat în mai multe piese de teatru și seriale, dar fără să ia meseria de actor prea în serios – chiar și acum, el consideră experiența „unică și irepetabilă”.
Sora vitregă a tânărului, cea care îi invadează spațiul încercând, totodată, să scape de dependența de heroină, este Tea Falco. Ea l-a îndrăgit mereu pe Bertolucci, iar șansa de a juca într-un film de-al lui părea un vis. În final, personajul Oliviei împrumută tot felul de trăsături din viața ei reală – pasiunea pentru fotografie, accentul catalan, nonconformismul, ba chiar și unele dintre replicile pe care i le-a dat regizorului în discuțiile lor preliminare.
În rolul bunicii lui Lorenzo o regăsim pe Veronica Lazăr, actriță de origine română, promotoare, prin fundația Itaro Arte, a filmului italian în România și a filmului românesc în Italia, o prezență remarcată încă din anii ’70 în filmele lui Bertolucci, Michelangelo Antonioni, Dario Argento.
Rezultatul colaborării cu acești câțiva artiști care l-au readus la viață pe marele regizor a fost deja apludat la Cannes, Dubai, Rotterdam, în Italia și la San Francisco. Eu și Tu (Io e Te) promite să fie o experiență interesantă și pentru publicul din România. 

Pentru mai multe detalii, accesați www.facebook.com/Eu.si.tu.film
Scrie-ne, până pe 1 septembrie pe concurs@unica.ro despre un eveniment neconvenţional din adolescenţa ta şi poţi câştiga una dintre cele trei invitaţii la filmul „Io e te“, la cinema Studio din
Bucureşti, în săptămâna 6-13 septembrie, oferite de Unica şi Asociaţia Culturală Macondo. Accesează unica.ro, secţiunea „Concursuri“, să afli dacă ai câştigat.

EXCLUSIV! Melania Medeleanu și băiețelul său pe coperta Revistei Unica

EXCLUSIV! Melania Medeleanu și băiețelul său pe coperta Revistei Unica