De ce nu trebuie să hrănim păsările din parcuri cu pâine

De Amelia Matei, pe Ultimul update Luni, 21 martie 2022, 13:36
Probabil că toți am hrănit cel puțin o dată în viață păsările din parc cu bucăți de pâine. De fapt, pentru majoritatea copiilor, o plimbare în parc nu este completă dacă nu aruncă și niște bucăți de pâine în iazul rațelor. Fără să știm, însă, că acest aliment face mai mult rău decât bine păsărilor.

Citește și – Alimente banale care nu știai că îți pot ucide animalul de casă

De ce? Pentru că păsările nu consumă în mod normal pâine. Cele mai comune specii de păsări au alte surse de hrană, în special semințe, insecte sau nectarul plantelor. Rațele și alte specii de păsări pe care le găsim pe lacuri sunt mai puțin pretențioase când vine vorba de hrană, ele preferând semințele, vegetația acvatică și uneori peștele.

De aceea, în cazul în care nu hrănești păsările cu pâine neagră din grâu integral cu semințe, fără conservanți, pâinea este dăunătoare păsărilor.

Ce se întâmplă dacă hrănești păsările din parcuri cu pâine

Pâinea nu conține niciun nutrient benefic pentru supraviețuirea păsărilor. De exemoplu, păsările de apă din zonele urbane sunt frecvent afectate de o boală numită „aripi de înger”. Această afecțiune este cauzată de malnutriție. Oasele și încheieturile oaselor nu cresc corespunzător și în loc să fie lipite de corp, acestea ajung să atârne pe lângă corp. Di acest motiv, păsările nu mai pot zbura, nu mai pot migra în locuri mai calde în sezonul rece și nu se mai pot feri de prădători.

Pentru a împiedica hrănirea rațelor din lac cu pâine, îngrijitorii unui parc din SUA au scris un mesaj care a devenit viral pe Internet:

„Mulțumim pentru că nu ne hrănești cu pâine. Pâinea ne îmbolnăvește și, de asemenea, nu conține nutrienții de care avem nevoie pentru a putea supraviețui pe timpul iernii. Bucățile de pâine putrezite ne poluează apa, ne ucide peștii și ne provoacă infecții”.

Cu ce poți hrăni păsările din parcuri

Salată, fructe mărunțite, boabele de porumb și semințele crude sunt produse ușor de ambalat și transportat. Cât despre resturi, de ce să arunci frunzele de la conopidă, cotoarele de salată sau cojile de morcov? Toate acestea sunt sănătoase pentru păsări, iar în felul acesta îți poți păstra obiceiul de a hrăni păsările din parc.

Citește și – Ce sunt organismele modificate genetic

Foto – Shutterstock

Tu știi ce pasari calatoare se întorc primăvară la noi?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!