Cum să citeşti vremea în semnele cerului

.

Natura te ajută cu o mulţime de indicii să descifrezi vremea de mâine. Uneori, prognoza meteo se poate înşela, dar rândunelele sau luna, niciodată. Urmăreşte semnele cerului şi vei ştii mai bine ca meteorologii când e vremea bună de o vacanţă la cort.
 

► Semne de vreme bună

Fii cu ochii pe soare, lună şi stele, să vezi dacă ai parte de cer senin a doua zi. Dacă apusul capătă nuanţe trandafirii, sigur ziua următoare poţi pleca la drumeţie cu rucsacul în spinare. Nu este niciun pericol să plouă. De asemenea, dacă luna străluceşte viu pe cerul nopţii şi stelele se văd clar, a doua zi poţi fi sigură că va fi senin. Dacă se adună nori seara, dar au forma unor ghemotoace albe de vată, răsfirate ici şi colo, vor dispărea până în zori şi ploaia te va ocoli. Dacă se ivesc nori înalţi, subţiri şi albi dinspre răsărit, vremea bună se va menţine şi în perioada următoare.
Şi vântul te ajută să prezici vremea senină. Dacă adie o boare uşoară dimineaţa, iar cerul este senin, soarele va străluci toată ziua pe cer. Roua din timpul nopţii este şi ea semn de vreme bună, iar dacă fumul se ridică drept în sus, vei avea parte garantat de cer senin până la apus. Fumul este cel care îţi spune că presiunea atmosferică la înălţime este scăzută şi nu se apropie nicio furtună.

► Semne din iarbă

Lipsa boabelor strălucitoare de rouă de pe frunze este un indiciu clar că se apropie ploaia. Dintre plantele-barometru, cel mai uşor de recunoscut este măcrişul. Are frunzele asemănătoare cu trifoiul şi flori mici, alb-roz. În apropierea ploii, florile lui se strâng şi se răsucesc, iar frunzele se adună pe lângă tulpină.

► Ce nori aduc furtuna

În general, norii închişi la culoare, cenuşii sau negri, aduc ploaia de vară. Plafonul înalt de nori cenuşii anunţă ploi liniştite, care pot dura mai mult de 24 de ore. Dacă norii se adună la înălţime medie, iar sub ei se formează un strat din nori mai mici şi negricioşi, care se deplasează cu viteză, ploaia va fi abundentă şi de scurtă durată. Când norii urcă spre creste, la apus, în loc să coboare în vale, poţi fi sigură că a doua zi vremea va fi ploioasă şi rece. Norii rotunjiţi, apăruţi din senin pe cerul verii, adunaţi parcă unul peste altul, anunţă o furtună trecătoare cu ploaie torenţială. Dar dacă norii capătă reflexe verzui sau violacee, spre seară, înseamnă că de a doua zi va începe o ploaie care va dura mai multe zile.

► Când se înrăutăţeşte vremea?

Când soarele apune pe un cer violaceu închis sau galben, în câteva ore sau a doua zi va ploua. Dacă luna răsare înconjurată de un halou de lumină, în următoarele ore va bate vântul puternic şi se vor aduna nori de ploaie. Dacă nu se simte vântul şi întreaga natură pare încremenită în dimineţile de vară, poţi fi sigură că în câteva ore va începe furtuna. Vântul dinspre sud anunţă că vremea se încălzeşte, în timp ce vântul dinspre nord-vest anunţă ploi şi temperaturi mai scăzute, iar cel dinspre răsărit menţine vremea frumoasă.

URMĂREŞTE PĂSĂRILE ŞI INSECTELE:

► dacă rândunelele zboară în înaltul cerului, la apus, a doua zi va fi senin;
► când ţânţarii zboară în roiuri compacte, nu se tem de ploaie;
► dacă privighetoarea cântă cât este noaptea de lungă, zorile vor fi însorite;
► când greierii cântă cu foc, cerul va fi senin toată ziua;
► dacă vulturii planează liniştiţi în înaltul cerului, nu trebuie să te temi de vreo furtună.

MESAJELE PLANTELOR:

► toate florile îşi deschid corolele larg să absoarbă razele soarelui şi să invite insectele în vizită, dacă vremea se menţine frumoasă şi caldă;
► când ferigile îşi răsucesc frunzele spre pământ, este semn că vremea va fi caldă şi senină; dacă îşi desfac frunzele, vine ploaia;
► dacă sângele-voinicului, floare roşie care creşte pe păşunile alpine, răspândeşte în jur parfumul dulce, sigur vei avea parte de o vreme deosebit de caldă, iar dacă miroşi floarea şi nu simţi niciun parfum, este un indiciu clar că te va prinde ploaia pe munte şi trebuie să îţi găseşti mai repede un adăpost, chiar dacă cerul este senin.

ANIMALELE ŞTIU CÂND VINE PLOAIA:

► rândunelele zboară aproape de sol;
► porumbeii se întorc la cuiburi mai devreme;
► peştii sar la suprafaţa apei;
► broaştele ies la mal şi orăcăie mai tare decât de obicei;
► albinele se retrag la stupi, chiar dacă e soare afară;
► furnicile te ciupesc, deşi nu le deranjezi.
Foto: Thinkstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton