Cine este femeia care l-a inspirat pe Leonard Cohen să compună melodia „So long, Marianne”

De Mihaela Dobre pe
Marianne Ihlen, norvegiana pe care Leonard Cohen a întâlnit-o în 1960 pe insula grecească Hydra, l-a inspirat pe artist să scrie tulburătoarea piesă „So long, Marianne”, dar și multe altele. Marianne a fost, probabil, marea iubire a lui Leonard Cohen.

Înainte ca aceasta să moară, Cohen i-a promis că o va urma în curând. Și s-a ținut de cuvânt! Marele artist a murit la doar patru luni distanță după Marianne Ihlen.

În iulie 2016, când aceasta se afla pe patul de moarte, Leonard i-a trimis o scrisoare de rămas bun emoționantă: „Iată, Marianne, ca am ajuns la vârsta la care suntem atât de bătrâni, încât trupurile noastre cedează și cred că te voi urma foarte curând. Să știi că sunt atât de aproape în urma ta, încât, dacă îți întinzi mâna, mă poți atinge. Știi că te-am iubit mereu pentru frumusețea și înțelepciunea ta, dar nu trebuie să mai spun ceva pe tema asta, pentru că tu știi asta deja.Vreau doar să-ți urez călătorie plăcută. La revedere, prietenă dragă. Dragoste nemărginită, ne vom vedea pe drum“. 

Marianne a mai trăit două zile după ce a primit această epistolă, urmând să moară de 29 iulie 2016, la vârsta de 81 de ani.

Leonard însuși avea să se stingă patru luni mai târziu, la vârsta de 82 de ani, ducând în mormânt amintirea fetei pe care o cunoscuse în anul 1967, în insula grecească Hydra. Acolo, Marianne Ihlen, o tânără scandinavă de 25 de ani,  se refugiase alături de iubitul ei, care avea să o părăsească însă, lăsând-o cu un copil mic, pe atunci în vârstă de șase luni. Leonard, care avea 26 de ani, a văzut-o într-un magazin și s-a îndrăgostit iremediabil de ea.

Au locuit o vreme împreună în micul paradis grecesc, apoi Cohen a însoțit-o pe Marianne în Norvegia, după care s-a întors în Canada.

Într-una dintre epistolele pe care i le trimitea, i-a spus: „Am casă. Tot ceea ce-mi lipsește sunt femeia mea și fiul ei. Cu drag, Leonard”.

Leonard Cohen și Marianne Ihlen au fost fericiți mulți ani împreună, la Montreal, la New York, dar și la Hydra, insula în care s-au văzut prima dată, până când drumurile lor s-au despărțit în 1972. De uitat însă, Leonard nu a uitat-o niciodată.

Citește și – Leonard Cohen – Top cele mai frumoase melodii

Citește și – Cui i-a dedicat Freddie Mercury melodia „Love of My Life”

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro