Cele mai bune filme româneşti premiate internaţional

De Nicoleta Galeteanu, pe

Premiat recent la Festivalul de la New York cu preniul Emmy, documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, de Alexander Nanău, este o nouă dovadă a valorii filmului românesc.
Nostalgia pentru comunism, umorul negru şi lentoarea narativă tipice filmului românesc au pus o amprentă puternică pe festivalurile străine.

Iată 10 dintre cele mai bune filme româneşti, care îşi merită premiile şi spectatorii.

1. Moartea domnului Lăzărescu

Amuzant, pasional şi tulburător de trist, filmul lui Cristi Puiu, despre umilinţa unui bătrân în spitalele româneşti, a readus în atenţia Cannes-ului filmul românesc. În 2005 pelicula obţine popularitatea festivalurilor şi patru premii la Cannes, Chicago şi la Festivalul de la Namur.

2. 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile

Povestea tabu despre ilegalitatea de a face avort în timpul comunismului a fost primul lungmetraj românesc laureat cu cel mai mare premiu la Cannes, Palme D`or, şi a fost, totodată, cel mai premiat film al anului 2007.

Regizorul Cristian Mungiu obţine cu „4,3,2” nu mai puţin de cinci trofee la Cannes, la European Film Awards şi la San Sebastián.

3. Morgen

Un film emoţionant despre prietenia dintre un imigrant şi un pescar, Morgen, primul lungmetraj realizat de Marian Crişan, a făcut furori anul acesta la Locarno, de unde s-a întors cu patru premii importante.

4. Medalia de onoare

O tragi-comedie politică extraordinară, premiată la Torino, Salonic, Miami şi la Festivalul „Transilvania”, „Medalia de onoare” este, în esenţă, o poveste extrem de emoţionantă, în regia lui Călin Netzer.

Vezi topul pe pagina următoare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3