Util: Cum îţi îngrijeşti grădina iarna?

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Joi, 06 mai 2021, 16:11

Iarna soseşte mai devreme anul acesta şi nopţile sunt tot mai reci. Florile şi pomii din grădină au de acum nevoie de ajutor şi de „hăinuţe” groase să reziste în zilele cu viscol şi ger.
Meteorologii ne avertizează că vom avea o iarnă grea, cu viscole în câmpie şi zăpadă abundentă în zonele mai înalte. Aşa că tufele de trandafiri şi pomii din grădină trebuie ajutaţi să îndure gerul. Curăţă-i de frunzele şi florile ofilite care se pot îmbolnăvi peste iarnă, dar nu le tăia crengile, să nu le crească ramuri tinere până la căderea zăpezii. Apoi, pregăteşte-le „cojocele” călduroase pentru tulpini, din fâşii de iută, pânză de cânepă sau coceni de porumb.

Bulbi sensibili şi bulbi rezistenţi

Lumea colorată a florilor cu bulbi se împarte în plante sensibile, care nu vor să stea în grădină peste iarnă, şi plante cărora zăpada le face bine. Din primul grup fac parte gladiolele, daliile sau begoniile, ale căror rădăcini trebuie scoase din pământ în noiembrie. Lasă-le să se usuce câteva zile, apoi depozitează-le într-o cameră răcoroasă în pungi de hârtie. Bulbii de zambile, narcise, lalele sau bujori nu trebuie scoşi din pământ toamna, ba chiar poţi planta alţii noi. Îi poţi proteja de frig acoperindu-i cu un strat de câteva degete dintr-un amestec din pământ de pădure şi gunoi de grajd. Le va ţine de cald în nopţile geroase, iar primăvara va îmbogăţi solul cu substanţele hrănitoare de care au nevoie.

Ce mai poţi planta?

Dacă nu ai reuşit să mai plantezi nimic în octombrie, acum e ultima ta şansă să îţi îmbogăţeşti grădina. Poţi planta pomi fructiferi, trandafiri, lalele şi crini, dar toate trebuie ferite de îngheţ. Bulbii de flori se acoperă cu pământ fertil şi frunze uscate, trandafirii se închid în borcane de sticlă, iar pomii tineri se îmbracă în pânză. Pune în pământ, la două palme adâncime, ghiocei, crocus, lăcrămioare şi muscarii. Vor fi primele flori de care te vei bucura la primăvară.

Fă singură îngrăşământ de flori

Alege un colţ din grădină unde poţi arunca resturi de fructe şi legume crude: coji de cartofi, cotoare de mere sau rădăcini de morcov. Mai poţi adăuga coji de ouă şi brânză, dar în nici un caz carne sau oase, cenuşa de lemn (nu de cărbuni!), frunze uscate şi rămurele de copaci mărunţite. La primăvară, amestecă totul bine cu gunoi de grajd descompus şi vei obţine un compost bogat pentru plantele din grădină.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!