Util: Îngrijeşte corect trandafirii!

De Libertatea pentru femei pe

Sub razele soarelui de martie, trandafirii se trezesc la viaţă şi aşteaptă primele îngrijiri. Scurtează ramurile bătrâne şi pune-le îngrăşământ la rădăcină, să crească viguroşi şi să înflorească bogat!
Primăvara devreme, trandafirii trebuie neapărat tăiaţi, dacă vrei să te bucuri în luna mai de flori frumoase şi mari. Aşteaptă să vezi primii muguri roşiatici pe crenguţe şi înarmează-te cu o foarfecă bine ascuţită. Îndepărtează crengile bolnave, uscate sau înnegrite de gerul iernii. Taie ramurile prea subţiri şi lasă-le pe cele mai viguroase, pe care se vor dezvolta crenguţe noi cu flori.

Cum se face o tăiere corectă:

► taie tulpinile cu doi centimetri sub partea bolnavă şi verifică să aibă măduva albă şi sănătoasă;
► lasă câte patru sau cinci muguri pe fiecare creangă şi taie restul;
► fiecare tăietură se face cu 10 mm deasupra ultimului mugur sau lăstar;
► lăstarul din vârf trebuie să fie orientat spre exteriorul plantei;
► tăietura trebuie să fie oblică, la un unghi de 45˚ faţă de lăstar.     
ŢINE MINTE! La trandafirii căţărători se lasă doar ramurile bătrâne şi groase, deoarece numai pe ele se vor dezvolta crengile cu flori noi.

Toaleta de primăvară

Florile ofilite şi frunzele care au rămas pe ramuri peste iarnă trebuie tăiate. Chiar dacă unele frunze sunt încă verzi, este bine să le cureţi, să nu transmită anumite boli frunzelor tinere. Dacă tufa este prea deasă, trebuie îndepărtate ramurile crescute la mijloc. Stropeşte trandafirii proaspăt tăiaţi cu substanţe împotriva insectelor. Sunt indicate soluţiile biologice (zeama de usturoi sau de rubarbă) care ţin insectele departe.    
ŢINE MINTE! Ceapa şi usturoiul plantate lângă trandafiri îi feresc de dăunători.

Sol bogat şi uşor acid

Trandafirii au nevoie de un sol foarte bogat în elemente nutritive, pentru a face flori toată vara. Sapă pământul din jurul rădăcinilor şi adaugă îngrăşământ cu eliberare treptată, sub formă de bile sau de batoane. Dacă vrei să foloseşti îngrăşământ lichid, adaugă substanţele hrănitoare în apa de udat, o dată la trei sau patru săptămâni.
ŢINE MINTE! Cumpără îngrăşăminte speciale pentru trandafiri şi respectă indicaţiile de pe ambalaj.

Plantează trandafiri noi

► Pregăteşte o groapă de o jumătate de metru lăţime şi  amestecă pământul săpat cu mraniţă.
► Taie rădăcinile groase la 15-20 cm, iar pe cele subţiri, la câţiva centimetri şi înmoaie-le într-un amestec din pământ, apă şi gunoi de grajd. 
► Plantează trandafirul într un strat afânat de pământ cu mraniţă, udă-l din abundenţă şi adună restul de pământ ca un muşuroi în jurul lui. Ramurile subţiri se îndepărtează, iar cele groase se scurtează la al patrulea sau al cincilea mugur.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro