Deşi suntem conştiente de importanţa unei alimentații sănătoase pentru starea noastră de bine fizică şi psihică, sunt multe circumstanţe care ne sabotează cele mai bune intenţii. De fapt, adoptarea unei diete sănătoase este mai puţin o chestiune care ţine de o voinţă de fier şi mai mult ceva legat de o bună organizare. Aşadar, iată câteva idei inedite care te vor ajuta să-ți însuşeşti o alimentație mai sănătoasă, fără prea mari bătăi de cap.
Strategia de mers la cumpărături
Atunci când mergi să faci cumpărături alimentare există două lucruri foarte importante pe care să le ai în vedere: nu pleca de acasă fără o listă de cumpărături pregătită din timp și nu merge la magazin cand îţi e foame. Poate nu îţi dai seama de importanţa acestor două aspecte, dar te asigurăm că vei fi mai puţin tentată să alegi produse mai puţin sănătoase dacă ai deja o listă cu tot ce ai nevoie şi dacă nu eşti lihnită de foame atunci când îţi încarci coşul de cumpărături.
Pentru a te asigura că nu cedezi impulsurilor, planifică dinainte și notează în prealabil produsele de care ai nevoie. Respectând lista de cumpărături vei observa nu numai că vei cumpăra produse mai sănătoase, dar vei reuşi să faci şi mici economii.
Gătitul acasă
În actualele condiţii sanitare, mersul la restaurant iese din discuţie, dar poate eşti tentată să comanzi foarte des mâncare acasă. Sigur, poate să fie o experienţă plăcută şi chiar utilă, mai ales când ai foarte multe alte lucruri de făcut şi nu ai timp să găteşti. Totuşi, pregătind tu însăţi mâncarea pentru tine şi pentru familia ta, vei putea să faci alegeri mai sănătoase, fie că vorbim despre produsul culinar, fie că vorbim despre modalitatea de preparare. De exemplu, dacă ai poftă de cartofi prăjiţi poţi folosi o friteuza cu aer cald, care îţi va permite să te bucuri de preparate mai sănătoase, cu până la 90% mai puține grăsimi.
Băuturile carbogazoase îndulcite nu ar trebui să facă parte din dieta ta. Pe lângă faptul că au foarte mult zahăr, trebuie să ştii: creierul tău nu înregistrează caloriile lichide în același mod în care o face cu cele provenite din alimente solide. Dacă eşti un fan declarat al băuturilor acidulate, o strategie simplă de a face un pas în plus spre o dietă echilibrată constă în înlocuirea unor astfel de băuturi cu apă minerală. Acest lucru va elimina caloriile suplimentare din dieta ta și va reduce excesul de zahăr din organism.
Nicio masă fară o salată
Multe dintre noi se confruntă cu aceeaşi problemă atunci când vorbim despre alimentaţie sănătoasă: cum consumăm mai multe legume proaspete. O soluţie la această problemă comună este introducerea unei salate, chiar şi una mai mică, la fiecare masă. Ca aperitiv sau alături de un fel principal, salatele sunt o modalitate excelentă de a consuma mai multe legume proaspete, indiferent de sezon. În plus, o să fie interesant să îţi pregăteşti propriile dressinguri pentru salate, în funcţie de gusturile personale.
Potrivit unor studii mărimea farfuriilor poate afecta cât de mult mănânci. Atunci când foloseşti farfurii mai mari, porția ta de mâncare poate părea mai mică, lăsându-ţi impresia că nu ai mâncat aşa mult, când, de fapt, realitatea este uşor diferită. Sigur că şi reversul este valabil. Atunci când mănânci dintr-o farfurie mai mică, porţia pare mai mare, ceea ce contribuie psihologic la starea de sațietate. Studiile arată că o persoană poate mânca şi cu 30% mai mult atunci când mâncarea este servită într-un castron mare sau pe o farfurie mare.
O revizuire completă a dietei de pe o zi pe alta poate fi o rețetă pentru adoptarea unui stil de viaţă dezorganizat. În schimb, introducând în stilul tău de viaţă unele dintre micile trucuri prezentate în acest articol, poţi face un pas important spre o alimentaţie mai sănătoasă.
Sursă foto : Unsplash.com
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Philips