4 trucuri care te ajută să te trezești odihnită și energică în fiecare dimineață

De Unica.ro, pe

Ai dormit suficiente ore, dar te simți tot obosită atunci când te trezești? Diminețile fără energie, în care amâni alarma de câteva ori până să te ridici din pat, îți pot compromite toată ziua. Însă dacă ești dispusă să faci câteva schimbări simple, îți poți începe diminețile cu mai multă vitalitate. Uite ce trucuri poți folosi ca să te trezești odihnită, energică și pregătită pentru ziua care începe:

  1. Dormi pe salteaua potrivită

Atunci când tău somnul nu e odihnitor, e bine să evaluezi cât de potrivită este salteaua pe care o folosești. Dacă salteaua este prea tare, atunci poate fi afectată circulația sângelui tău. Dacă salteaua este prea moale, a doua zi poți avea dureri de spate sau de gât. În ambele situații, somnul nu este odihnitor. În plus, cu siguranță ai nevoie de o saltea noua, dacă cea veche are arcuri rupte sau dacă nu este suficient de mare.

O saltea odihnitoare este confortabilă atât când te așezi în pat, cât și după 7-8 ore de somn. Calitatea saltelei e importantă și poate fi evaluată mai ușor, însă confortul este un factor mult mai subiectiv. Te poți simți mai bine pe o saltea mai tare sau poți prefera una moale. Prin urmare, e bine să afli din timp ce fel de saltea preferi, încercând mai multe modele din magazine.

  1. Ai grijă ce mănânci și ce bei seara

Ca să te trezești plină de energie, e bine să respecți câteva reguli cu privire la cină. Ora la care ar trebui să iei ultima masă din zi face deseori subiectul dezbaterilor, însă este mai corect să ne raportăm la ora la care ne culcăm. Cei mai mulți specialiști îți recomandă să iei ultima masă cu 3 ore înainte de culcare. E bine să eviți alimentele și băuturile care conțin cofeină, precum cafeaua, ciocolata și băuturile energizante. Totodată, e bine să eviți să consumi cantități mari din alimentele cu multe proteine, care se digeră greu, așa cum e carnea.

De asemenea, există alimente care te pot ajuta să dormi mai bine și, prin urmare, să te trezești mai odihnită. Cireșele conțin melatonină, substanță care contribuie la reglarea ceasului intern al corpului. Alte alimente care contribuie la un somn liniștit sunt laptele, bananele și cartofii dulci.

  1. Mai multă lumină dimineața, mai puțină lumină seara

Lumina face parte din mecanismul prin care se reglează ritmul circadian al corpului. Avem nevoie de multă lumină dimineața și de puțină seara, ca să adormim și să ne trezim ușor, conform unui studiu publicat în NCBI. Prin urmare, e bine să eviți lumina artificială înainte de culcare ca să ai un somn mai odihnitor, fie că e vorba de televizor, laptop, smartphone sau doar de lumina puternică din casă. Ca să te trezești mai odihnită și mai energică, permite-i luminii naturale să intre în cameră dimineața. Nu trage complet draperiile sau folosește unele mai puțin opace.

  1. Fă exerciții fizice dimineața

Uneori nu te trezești plină de energie, dar poți remedia repede acest lucru. Una dintre cele mai eficiente metode ca să te trezești pe deplin e să faci mișcare. Nu e nevoie să faci efort foarte intens, e suficient să faci și câteva exerciții. Acestea îți vor pune sângele în mișcare și îți vor crește nivelul de endorfine.

Dacă nu ești o persoană matinală, poate fi dificil să te motivezi la început. De aceea, încearcă să integrezi activitatea fizică în rutina ta de dimineață timp de doar 10 zile. Te vei obișnui mai repede decât crezi și îți va fi mai ușor pe măsură ce trec zilele. Odată ce observi beneficiile, cel mai probabil nu vei dori să renunți la acest obicei.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!