Șeful ONU: „Războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi sărăcie”

De Unica.ro, pe

Efectele războiului declanșat de Rusia în Ucraina afectează deja 1,6 miliarde de oameni, dar ar putea afecta mulți alții, potrivit șefului Națiunilor Unite.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a prezentat un al doilea raport al organizației pe care o conduce, cu privire la repercusiunile internaționale ale conflictului armat, după cum relatează The Moscow Times și Agerpes. „Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei și finanțelor este sistemic, grav și se accelerează”, a spus secretarul general al ONU.

Antonio Guterres a vorbit despre modul în care războiul afectează oamenii din întreaga lume. „Pentru oamenii din întreaga lume, războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi sărăcie, lăsând în urma sa haosul social şi economic”, a explicat el, citat de Libertatea.

Totodată, a mai spus că dacă criza alimentară din prezent este legată și de o lipsă de acces la produse alimentare, atunci „lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor”.

Citește și: Directiva salariului minim: „Noua lege UE va mări salariile a milioane de europeni”

Citește și: Cele mai scumpe orașe de locuit în anul 2022

Citește și: Președintele României: „Tânăra generaţie doreşte să fie mai responsabilă faţă de mediul înconjurător şi faţă de planeta noastră”

Citește și: 50 de ani de la imortalizarea fotografiei „Fata Napalm”. Ce s-a întâmplat cu fetița din imagine

„Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze”, a afirmat Antonio Guterres. El a amintit și de negocierile în curs asupra unui „acord global care ar permite exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina prin Marea Neagră şi un acces fără obstacole pe pieţele mondiale pentru alimentele şi îngrăşămintele ruseşti”.

Șeful ONU a punctat că un asemenea acord este „esenţial pentru sute de milioane de persoane în ţările emergente, inclusiv în Africa subsahariană”, spunând că în acest an până la 58 de milioane de africani în plus ar putea ajunge la sărăcie.

Raportul ONU arată că „războiul ar putea duce la creşterea numărului persoanelor în situaţie de insecuritate alimentară cu 47 de milioane în 2022, ajungându-se la 323 de milioane până la sfârşitul anului” în curs.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!