Rainbow Worrior, nava-fanion a Greenpeace, a ajuns la Constanța și poate fi vizitată gratuit până pe 2 iunie

De Unica.ro pe
Rainbow Worrior, una dintre cele mai importante și mai mari nave Greenpeace, a ajuns miercuri la Constanța și va sta în România până duminică, 2 iunie, timp în care poate fi vizitată gratuit.

Mesajul Greenpeace pentru România

Oprirea Rainbow Worrior în România marchează începutul unui tur european de 5 luni, care promovează soluțiile energetice curate și solicită liderilor europeni acțiuni concrete pentru protejarea mediului.

RAINBOW WARRIOR

Schimbările climatice sunt clare. Și în țara noastră vremea a luat-o razna în ultimii ani, iar fenomenele meteo extreme sunt din ce în ce mai prezente. Avem zone ale țării cu inundații de proporții, cu deșertificare și, recent, în România a avut loc chiar și o tornadă.

În acest context, Greenpeace solicită liderilor europeni măsuri concrete pentru protejarea mediului și, implicit, a oamenilor, pentru ca fenomenul de încălzire globală să fie încetinit.

Rainbow Worrior, nava-fanion a Greenpeace, a ajuns la Constanța și poate fi vizitată gratuit până pe 2 iunie

“Majoritatea statelor membre din UE au decis să elimine treptat producția de energie din cărbune pentru a proteja clima, dar și din rațiuni economice. Guvernul României încearcă să întârzie inevitabilul cat mai mult posibil și sprijină, din păcate, funcționarea termocentralelor pe cărbune, care nu respectă normele de mediu naționale și europene.

Cărbunele este cel mai poluant combustibil fosil. Ca exemplu, termocentrala de la Rovinari, din România, una dintre cele mai mari termocentrale de la noi, emite peste 5 milioane de tone de CO2 în fiecare an”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanie Greenpeace.

Căpitanul vasului, o legendă

Sosirea vasului la Constanța coincide și cu ultimul tur pentru căpitanul Pete Willcox, o legendă a Greenpeace. El a fost căpitan la bordul primului Rainbow Warrior, scufundat prin detonare de către serviciile secrete franceze (DGSE) în Noua Zeelandă, în 1985, eveniment ce a declanșat un scandal diplomatic internațional.

În 2013, aflat la bordul unui alt vas al Greenpeace – Arctic Sunrise – Pete Willcox a fost arestat și reținut timp de 2 luni de armata rusă, alături de alți 30 de activiști.

Rainbow Worrior, nava-fanion a Greenpeace, a ajuns la Constanța și poate fi vizitată gratuit până pe 2 iunie

În anul 2014, căpitanul Pete a fost premiat de către publicația britanică The Guardian pentru munca de o viață dedicată mediului. Căpitanul Pete Willcox a navigat peste 400.000 mile în întreaga carieră.

Programul navei Rainbow Warrior la Constanța

Până duminică, 2 iunie, nava Rainbow Warrior este deschisă publicului, în Portul Constanța, iar accesul este gratuit.

Rainbow Worrior, nava-fanion a Greenpeace, a ajuns la Constanța și poate fi vizitată gratuit până pe 2 iunie

Pe navă, dar și lângă aceasta, în port, vor avea loc diverse activități dedicate atât adulților, cât și copiilor – expoziție foto, un concert, un workshop pentru tineri și un atelier pentru copii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greenpeace Romania (@greenpeace_romania) on

Joi, 30 mai

9.00 – 12.30 – Turul navei Rainbow Warrior, acces liber pentru public

12.30 – 16.00 – Eveniment pentru prosumatori (mici producători și consumatori de energie din surse regenerabile)

18.00 – 20.00 – concert MITICI și Toulouse Lautrec

Vineri, 31 mai

10.30 – 16.00 – Workshop pentru copii și tineri referitor la legătura dintre modul în care producem energie și schimbările climatice

17.00 – 20.15 – Turul navei Rainbow Warrior, acces liber pentru public

Sâmbătă, 1 iunie

9.00 – 13.00 și 16.00 – 20.15 – Turul navei Rainbow Warrior, acces liber pentru public

Duminică, 2 iunie

9.00 – 13.00 – Turul navei Rainbow Warrior, acces liber pentru public

Foto deschidere: Greenpeace

Foto interior: Unica.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro