Perdasdefogu, orășelul italian cu 10 oameni care au ajuns la 100 de ani. Care este explicația științifică?

Perdasdefogu este un orășel izolat de pe insula italiană Sardinia, Italia, care are mai puțin de 2.000 de locuitori, dintre care 10 au ajuns să trăiască până la 100 de ani.

Dintre cei 10 rezidenți de 100 de ani ai orășelului izolat, Vittoria Lai, poreclit „Pistol”, și-a sărbătorit aniversarea de o sută de ani weekend-ul acesta. Deși are 100 de ani, el este foarte activ: conduce zilnic și merge ocazional la vânătoare de mistreți. Și Piuccia Lai împlinește și ea 100 de ani, și este o femeie încă activă. Călătorește des cu avionul la Milano, vizitându-și copiii, potrivit Digi24.

Sardinia este una dintre cele cinci regiuni ale lumii cu concentrații mari de persoane care au depășit vârsta de 100 de ani. Pe insulă trăiesc 534 de centenari. Însă cazul micuțului oraș Perdasdefogu a devenit cunoscut pentru faptul că numărul oamenilor de peste 100 de ani este de 16 ori mai mare decât media națională.

Perdasdefogu a devenit cunoscut în anul 2012. La vremea aceea, familia Melia, formată din nouă frați și surori, a intrat în Cartea Recordurilor, pentru faptul că erau cei mai bătrâni frați în viață din lume. În total, ei aveau la vremea respectivă 818 ani. Cel mai longeviv locuitor până în ziua de astăzi rămâne Consolata Melis, cea mai mare dintre frați, care a murit în 2015, la vârsta de 108 ani. În prezent, cel mai în vârstă locuitor în viață este Antonio Brundu, în vârstă de 104 ani.

Citește și: „Copacul cu 600 de lalele”, pe Calea Victoriei, pentru toți îndrăgostiții

Citește și: Destinații pentru luna de miere. Locuri romantice în România și în lume!

Citește și: Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume. Cum se ajunge la cascada Bigăr

Citește și: Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești

Tradiția din Perdasdefogu este ca atunci când unul dintre cetățeni împlinește 100 de ani, se organizează o petrecere la care participă tot orașul. În contextul pandemic, petrecerea lui Vittorio Lai a avut doar câțiva invitați. La eveniment a participat și presa italiană. El a povestit reporterilor că a avut multe locuri de muncă la viața lui: „Am fost cioban, muncitor, hamal și bucătar, dar fără să știu să gătesc”.

La rândul său, Piuccia Lai își va sărbători ziua de naștere pe 21 februarie la Milano, unde se va întâlni cu primarul, Giuseppe Sala. „Am trecut prin foamete și am votat pentru prima dată pe 2 ianuarie 1946”, a povestit ea. „Am întâlnit 10 papi, de la Pius al X-lea la Bergoglio”.

Oamenii de știință au studiat așa-numitul „fenomen Perdasdefogu”. Au găsit astfel mai multe posibile explicații pentru longevitate cetățenilor din acest oraș, anume aerul curat, stilul activ de viață, dieta cu multe legume proaspete. Spre exemplu, Piuccia Lai a recunoscut că nu se ridică de la nicio masă cu stomacul plin și consumă puțină carne și puțină cafea.

Foto – Sardegna Turismo

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!