Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată pentru 24 de județe, până marți dimineața

De Unica.ro pe
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată pentru 24 de județe, valabilă până marți dimineața. De asemenea, ANM a anunțat și un cod galben pentru alte 14 zone din țară, valabil până miercuri, 23 iunie 2020. 

Codul portocaliu este în vigoare de luni, ora 10:00, până marți, la ora 10:00, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în Moldova și în zona montană a Olteniei și Munteniei.

Potrivit meteorologilor ANM, în acest interval „vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50 – 80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.”

Totodată, de luni, 22 iunie, ora 10:00 și până marți, 23 iunie, ora 10:00, este în vigoare un cod galben de vreme rea pentru alte 14 județe din țară.

Administrația Națională de Meteorologie anunță că „în intervalul menționat, în Dobrogea, Muntenia și local în Oltenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20 – 25 l/mp și pe arii restrânse 40 – 50 l/mp.”

Citește online gratuit numărul de iunie al revistei Unica

De asemenea, ANM a emis un alt cod galben valabil pentru toată țara, în perioada 23 iunie, ora 10.00 – 25 iunie, ora 10.00.

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp și pe arii restrânse 40 – 60 l/mp, îndeosebi în nord, centru, nord-est și în zonele de munte”, anunță meteorologii.

În București, în intervalul 22 iunie, ora 10.00 – 25 iunie, ora 10.00, a fost emisă o prognoză specială, potrivit căreia „vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină și vijelii. În tot intervalul de prognoză se vor acumula cantități importante de apă, iar pentru secvențe scurte de timp se vor depăși 15 – 25 l/mp. Temperaturile maxime vor fi de 26 – 28 de grade, iar cele minime de 15 și 17 grade.”

Pe lângă aceste atenționări, ANM publică, pe site-ul oficial, și avertizări de tip nowcasting.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro