ANM anunță ploi și vijelii în aproape toată țara

De Unica.ro, pe
O nouă atenționare meteorologică emisă de ANM informează că urmează un weekend cu ploi torențiale, vijelii și căderi de grădină în mare parte din țară. Pentru ce regiuni a intrat în vigoare un cod galben de vreme severă. 

Zilele următoare vremea iulie 2020 va fi caracterizată de instabilitate atmosferică temporar accentuată în aproape toată țara, potrivit informațiilor furnizate de Agenția Națională de Meteorologie. Specialiștii ANM au emis două coduri galbene de averse torențiale, descărcări electrice, căderi de grindină și vijelii. 

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

Cod galben de vreme severă

De astăzi, 24 iulie 2020, de la ora 12.00, intră în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil până dieară la ora 22.00. 

Potrivit meteorologilor, „la munte, în jumătatea de sud a Moldovei și a Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20 – 25 l/mp și pe arii restrânse 30 – 50 l/mp.

Surprizele vremii nu se opresc aici, sfârșitul de săptămână fiind caracterizat de fenomene meteo extreme. Un alt cod galben intră în vigoare mâine, la ora 4.00, până în data de 26 iulie, la ora 23.00.

Regiunile vizat sunt Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Munteniei și al Moldovei, precum și la munte. 

În aceste zone „vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 – 30 l/mp și pe arii restranse 40 – 60 l/mp.”

Citește și: Vara lui 2020, o perioadă a fenomenelor meteo extreme

„Manifestări de instabiltate atmosferică se vor semnala trecător și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici” se arată pe site-ul ANM. 

Specialiștii mai notează că vineri, sâmbătă și duminică (24, 25 și 26 iulie), în sud-est vremea va fi călduroasă în orele amiezilor, iar disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități.”

În București, vremea va fi călduroasă

În Capitală, în intervalul 24.07.2020, ora 12:00 – 26.07.2020, ora 23:00, vremea va fi predominant frumoasă, dar călduroasă în orele amiezilor, când disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări vineri (24 iulie) când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale
vântului. Temperatura maximă va fi de 32 – 34 de grade, iar cea minimă de 17 – 19 grade” – mai spun meteorologii.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!