Socată, rețeta bunicii. Cum se prepară socata fiartă sau socata fără drojdie

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 11 mai 2021, 13:53
Socata, rețeta bunicii, e foarte ușor de făcut. Socata este o băutură tradițională românească, care se bea la finalul primăverii și începutul verii, fiind făcută din flori de soc sau Sambuсus nigra. Băutura mai conține zahăr, lămâie și apă. Socata, rețeta tradițională se poate prepara și în afara sezonului din flori de soc uscate.

Socată, rețeta bunicii

Socata, rețeta bunicii, este băutura perfectă pentru începutul de vară, mai ales că flori de soc au și multe beneficii pentru sănătate.

Socată, rețeta bunicii – ingrediente

8 litri apă
1 kg zahăr
3 sau 3 lămâi mari
10 flori mari de soc

Acestea sunt toate ingredientele necesare pentru socată, rețeta bunicii.

Socată, rețeta bunicii – mod de preparare

Apa și zahărul se pun la fiert și se lasă până când se dizolvă zahărul. Apoi se adaug sucul de la cele 2, 3 lămâi și se mai lasă să clocotească un pic, câteva minute. Florile de soc bine spălate se adaugă în oală și se amestecă bine. Vasul se lasă o zi într-un loc călduț. Apoi se strecoară și se pune socata în sticle. Ele rezistă la frigider câteva saptămâni.

Socată, rețeta bunicii. Cum se prepară socata fiartă sau socata fără drojdie

Socată, rețeta tradițională cu drojdie

Socata se poate prepara și în alt fel, după rețeta tradițională. Aceasta este cunoscută sub numele de socată cu drojdie și este foarte ușor de preparat, numai că trebuie lăsată 2, 3 zile, timp în care se amestecă zilnic.

Socată, rețeta tradițională cu drojdie – ingrediente

10-12 flori mari soc
1 kg de zahăr
2-3 lămâi mari
8 grame drojdie proaspătă
8 litri de apă rece

Este nevoie și de un borcan mare, în care să încapă toate ingredientele.

Socată, rețeta tradițională cu drojdie – mod de preparare

Socata după rețeta tradițională nu necesită fierbere. Florile de soc se pun pe fundul borcanului, apoi se adaugă zahărul, sucul de la lămâi și coaja de la lămâi tăiată felii. Se adaugă apă doar atât cât să acopere totul și se lasă până a doua zi să se macereze. A doua zi se umple borcanul cu apă, se adaugă drojdia și se acoperă borcanul cu un tifon. Se lasă la fermentat 2 sau 3 zile. Timpul necesar depinde de temperatura locului respectiv. Ca să îți dai seama când este gata socata, e suficient să o guști. Până când este gata se amestecă în borcan dimineața și seara. Apoi socata se pune în frigider.

Socata și flori de soc – beneficii

Despre socata și flori de soc se spune că au mai multe beneficii pentru sănătate. Socata are un rol detoxifiant, ajutând la eliminearea toxinelor din organism. Ea mai are efect antiinflamator, antiinfecțios, diuretic și expectorant. Socata combate obezitatea pentru că ajută la eliminarea apei din țesuturi. Se mai spune că socata ar stimula producția de lapte la femeile care alptează, dar ele trebuie să consume 500 de mililitri pe zi.

Cei care sunt stresați pot să consume socată din flori de soc pentru a se relaxa și a trece mai ușor peste perioadele grele.

Dacă vrei să faci și alte lucruri bune din soc poți încerca și rețeta de sirop de soc!

flori de soc

Află și motivele pentru care să bei ceai de soc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!