Povestea pâinii: Cum a apărut cel mai căutat produs alimentar?

De Lumea Femeilor pe

Am aflat-o la inaugurarea primului Boutique du pain, în Capitală. Gustă şi tu o bucăţică din povestea scrisă – la propriu – pe pereţii acestui bistro rafinat
Cine a făcut prima pâine? Şi din ce? Se ştie doar că…

►Egiptenii foloseau drojdia de bere cu peste 1.000 de ani înainte de Moise. Deci stăpâneau principiile fermentaţiei şi proprietăţile gazului carbonic, aveau mori, cuptoare, tot ce trebuie într-o brutărie.
► Şi populaţiile asiatice foloseau drojdia de bere din timpuri străvechi.
►Vechii atenieni recoman-dau să se mănânce pâine când se bea vin, pentru ca licoarea „să nu se urce la cap”.
►De la greci au „furat meseria” şi galii, cu cinci-şase secole înaintea erei noastre.
Astăzi, francezii sunt consideraţi „autorii” celor mai bune sortimente de pâine şi produse de patiserie.

Savori franţuzeşti

► Pâine ţărănească. “Ingrediente” speciale: tipul de făină şi gradul ridicat de fermentare (cel puțin 4 ore) a aluatului. Rezultatul: o pâine crocantă în exterior, foarte pufoasă în interior. Variante: cu semințe de mac (pentru preparate din carne albă), cu măsline (pentru salate), cu semințe de susan.
►Pâine  ţărănească cu 6 tipuri de seminţe. Făină de grâu, secară, ovăz, porumb, arpacaş, grâu, tărâţe de mei, seminţe de in şi susan. Merge perfect la salate.
►Pâine de secară. Făină integrală de secară, maia, apă, sare de mare, un pic de drojdie naturală. Gustul picant şi uşor acidulat însoţeşte foarte bine specialităţile din fructe de mare sau peşte afumat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro