Cum gătim un curcan pentru Ziua Recunoştinţei?

De Unica.ro pe

Ziua Recunoştinţei e o zi în care familia si prietenii se adună împreună la masă că să îşi exprime recunoştinta pentru toate evenimentele pozitive din timpul anului.
Nici o masă de Ziua Recunoştinţei nu este completă fără o friptură de curcan gătita ca la carte. Istoria acestei zile speciale datează încă din vremea în care amerindienii serveau curcan coloniştilor.

În mod tradiţional la masă se serveşte curcan umplut pregătit la cuptor cu garnitură de legume, dar poate fi servit şi prăjit. Cu toate astea, având în vedere programul foarte încărcat al femeilor moderne, probabil va doriţi să aflati cel mai eficient mod de preparare.

Dacă vă întrebaţi cum să pregătiţi o cină delicioasă pentru Ziua Recunoştintei, asta este reţeta pe care o căutaţi. Toţi invitaţii dumneavoastră vă vor felicita pentru gustul „ca la mama acasă”.

Ingrediente:

Număr de porţii: 10-15

1 curcan întreg (aproximativ 8kg)
½ cană unt topit
3 linguri de cola
4 linguri de usturoi marunţit
2 cepe mari, tăiate în sferturi
3 căpătâni de ţelină, tăiate în felii inguste
3 morcovi medii, tăiaţi rondele
sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Încălziţi în prealabil cuptorul la 175 de grade C. Este indicat să gătiţi curcanul în jumătatea inferioară a cuptorului.

Într-un castron, amestecaţi untul, cola, usturoiul, sarea şi piperul.

Curcanul trebuie să fie dezgheţat pană la temperatura camerei. Separaţi gâtul şi măruntaiele de restul curcanului. Le puteţi păstra pe acestea pentru sos, dar la fel de bine le puteţi folosi la supă. Clătiţi curcanul şi tamponaţi-l cu un servet pană se usucă. Aşezaţi curcanul pe spate în tavă. Ungeţi curcanul atât pe exterior cât şi pe interior cu amestecul preparat anterior.

Umpleţi curcanul cu ceapa, morcovii şi ţelina şi folosiţi o sfoară sau frigărui metalice pentru a-l închide. Este recomandat să legaţi curcanul cu o sfoară pentru a evita desprinderea aripilor şi a pulpelor de trunchi.

Puneţi curcanul direct pe grătarul cuptorului cu pieptul în jos pentru a obţine o friptura mai fragedă, iar dedesubt puneţi o tavă pentru a strânge zeama lasată.

Lăsaţi-l la cuptor timp de o oră la temperatura constantă de 175 de grade C, apoi stropiţi-l cu zeamă din tavă sau cu o cană de supă de curcan. Pentru a menţine carnea fragedă, repetaţi procedura o dată la 30-45 de minute. Dacă zeama se evaporă, adăugaţi o cană de supa. Lăsaţi-l în cuptor pentru încă o oră, apoi reduceţi temperatura la 120 de grade C pentru încă două ore.

Timpul aproximativ de gătit este de 4 ore. Dacă vreţi ca pieptul să fie mai rumenit, întoarceţi curcanul şi mai lăsaţi-l 5 minute.

Puneţi curcanul pe platou cu pieptul în sus şi aşteptaţi cel puţin 15 minute înainte să-l tăiaţi.

Sugestii:

Puteţi să folosiţi sosul pentru a prepara şi alte feluri de mancare complementare pe care le puteţi servi alături. Plăcinta de cartofi, brocolli sau salată de conopidă, porumb sau morcovi, dar şi o salată clasică de fasole verde sunt câteva opţiuni gustoase.

Sursa: How to make a Thanksgiving Turkey

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro