Cele mai faimoase sosuri din lume

De Unica.ro pe

Deşi găsim în supermarketuri o gamă foarte largă de sosuri, acestea niciodataă nu le vor egala pe cele pe care le pregătim în propria bucătărie. Cele mai multe se prepară repede…
… şi, pentru că poţi experimenta cu aromele, vei descoperi propria ta variantă de sos, pe gustul tău şi al familiei.
Gustos.ro ţi-a pregătit patru reţete de sosuri clasice: sos dulce-acrişor, sos barbeque, sos vinaigrette şi muştar tip Dijon.

Muştar tip Dijon

Ingrediente:

50 g boabe de muştar (preferabil şi brune, şi galbene)
50 ml oţet de vin
3 g sare
50 g zahar brun sau miere
100 ml vin alb
1 g curry
6 g turmeric (curcuma)
50 ml bere

Mod de preparare:

Măcinaţi cam jumătate din cantitatea de boabe, până obţinteţi un praf cât mai fin. Într-un castron, amestecaţi o lingură, două de miere sau zahăr cu sarea, o jumătate de pahar de oţet şi o jumătate de pahar de vin alb sec. Puteţi ajusta ingredientele, după gust. Amestecul trebuie să aibă un gust sărat-dulce-acru, cu predominanţă spre acru.

Adăugaţi o jumătate de linguriţă de pudră de turmeric (curcuma) şi curry, pentru culoare. Adaugaţi în castron praful din boabele de muştar şi restul de boabe, nemăcinate. Amestecaţi şi adăugaţi apă sau vin, până se reglează fluiditatea. Amestecul se lasă în cămară câteva ore, apoi se pune în borcane închise bine la frigider. După 2-3 zile, se poate consuma.

Opţional, puteţi adăuga şi alte condimente, pentru o aromă diferită: tarhon, cimbru, coriandru, ghimbir, nucşoară, cardamon, usturoi etc.

Sos dulce-acrişor

Ingrediente:

1/3 ceaşcă oţet
1 /2 ceaşcă zahăr brun
4 linguri pastă de roşii
3 /4 ceaşcă apă
1 lingură ulei
2 linguri făină de porumb amestecată cu apă

Mod de preparare:

Amestecaţi oţetul, zahărul, pasta de roşii şi apa bine. Puneţi amestecul într-o cratiţă mică pe foc, până fierbe. Amestecaţi făina de porumb cu apă şi adăugaţi peste celelalte ingrediente, ca sosul să se îngroaşe. Apoi, amestecaţi în cratiţă şi uleiul.

Opţional, puteţi adăuga un ardei iute, tăiat în bucăţi mici, sau bucăţi de ananas, toate după ce aţi adăugat făina de porumb.
Citeşte continuarea articolului pe Gustos.ro!  Pentru alte idei de mâncăruri, caută în cele peste 40.000 de reţete de pe Gustos.ro!

Cele mai faimoase sosuri din lume

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Câți bani câștigă Delia pe o oră de cântat

Câți bani câștigă Delia pe o oră de cântat