Lipsa timpului, dar și oferta mare de zacuscă de pe rafturile magazinelor sunt explicațiile pentru care unele gospodine nu își mai sacrifică câteva zile pentru prepararea borcanelor de zacuscă și preferă să le achiziționeze din magazin. Și totuși ce cumpărăm?
Înainte de a plăti un produs, observaţi care este primul ingredient din compoziţie: „În alegerea unei zacuşte trebuie să plecăm de la denumirea acesteia. Astfel, zacusca de ciuperci nu este acelaşi lucru cu zacusca cu ciuperci. Foarte mulţi consumatori nu sunt atenţi la această diferenţă dată de sensul semantic al cuvintelor. În zacusca de ciuperci, primul ingredient din lista de ingrediente trebuie să fie ciupercile, în proporţia cea mai mare, de cel puţin 40%. Din păcate, una din 10 zacuşte pe bază de ciuperci are denumire înşelătoare care nu respectă regula de mai sus. La zacuştele cu ciuperci, proporţia acestei legume variază între 5% şi 35%”, avertizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC coordonatorul studiului.
„Cei mai mulţi cumpărători sunt interesaţi de termenele referitoare la consum. Legislaţia europeană s-a pus de acord cu privire la obligativitatea indicării pe etichetele produselor alimentare a datei limită de utilizare optimă, menţionată sub forma expresiei „A se consuma, de preferinţă, până la data de”.., care este o perioadă mai scurtă decât data limită de consum (echivalent pentru termenul de valabilitate= A se consuma până la data de…). Data limită de consum ţine seama deopotrivă de condiţiile asigurate de comerciant şi, mai departe, de cele asigurate de consumator după achiziţionare. Sunt interzise modificarea datei de către comerciant şi organizarea de promoţii cu produse aflate în ultima zi a acestei perioade”, ne lămuresc experții APC.
„Zacuşte cu ciuperci şi 5 linguriţe de zahăr, zacuscă de vinete cu amidon din cartofi, zacuscă de fasole cu 5 grame de sare, zacuscă ţărănească cu 5 linguriţe de zahăr”, asta putem găsi în borcanele cu zacuscă din comerț.
Produsele analizate de experţii APC au un conţinut ridicat de sare, care variază între 0,35 grame şi 1,4 grame/per 100 grame de zacusca de/cu ciuperci, în timp ce la zacusca de/cu vinete cantitatea de sare variază între 1,07 grame şi 1,5 grame. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care şi-l procură dintr-o linguriţă rasă de sare (6 grame).
Ingredientele regăsite în compoziţia sortimentelor de zacuscă analizate sunt următoarele: hribi, vinete coapte, ghebe, galbiori, bureţi de fag, hribi, ciuperci pleurotus, ciuperci champignion, carne de peşte separată mecanic, fasole, gogoşari copţi, pastă de ardei dulce, tomate, morcovi, ceapă, ardei gras, ardei roşu, pastă de roşii, ardei capia copţi şi decojiţi, piure de cartofi, ulei de floarea soarelui, piper, foi de dafin, usturoi, zahăr, sare, amidon din porumb şi amidon de cartofi. Cantitatea de ciuperci din zacusca cu ciuperci variază între 5% şi 35%! Cantitatea de vinete din zacuscă cu vinete variază între 18% şi 35%!
„Numeroase surse relevă un fapt mai îngrijorător: o mare parte a consumatorilor nu urmăresc etichetele şi nu înţeleg informaţiile conţinute de etichete. Verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria conservelor trebuie să fie mai frecventă, cu scopul de a asigura că sunt complete, corecte şi nu induc în eroare consumatorii. Cu toate acestea, producătorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară nume atrăgătoare şi înşelătoare”, a mai adăugat prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE Bucureşti.
Citește și: Zacusa, compotul și murăturile îngrașă! Cum să le prepari sănătos și corect
Patrizia Paglieri nu știe să gătească românește
Sursă: CSID.ro
Sursă foto: 123rf.com
Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete.
Află cât de bine te potrivești cu partenerul tău!