(P) Tehnologia endodontică

De pe

Pe lângă instrumentarul manual necesar procedurilor endodontice care prezintă o serie de avantaje (nu este costisitor, tehnica convențională este simplă și prezintă puține riscuri și permit cea mai bună percepție a sistemului endocanalicular), este necesară și aparatura specifică:

 Apex Locator

Apex Locatorul este un dispozitiv utilizat în endodonția modernă cu ajutorul căruia medicul endodont va măsura lungimea canalului radicular pe tot parcursul procedurii. Acest aparat este unul extrem de important, influențând într-un mod major reușita terapiei.

 Microscopul Endodontic

Microscopul endodontic permite realizarea terapiei sub control vizual direct iar astfel medicul are un control mult mai bun asupra manevrelor efectuate. Iluminarea puternică a câmpului operator și capacitatea de mărire de până la 12,5 ori oferite de microscop, îl transformă într-un instrument indispensabil, care îi oferă endodontului posibilitatea de a observa detalii care cu ochiul liber nu ar putea fi identificate.

 Micromotorul Endodontic

Micromotorul endodontic este un aparat folosit pentru tratamentul mecanic al canalelor radiculare. Este un dispozitiv indispensabil ce permite realizarea unui tratament endodontic performant, eficient si calitativ. Instrumentele rotative, ce pot fi utilizate doar împreună cu micromotorul endodontic, au un grad mai ridicat de flexibilitate și rezistență la torsiune comparativ cu cele din oțel. Acest fapt permite abordarea unor canale extrem de curbe respectând forma naturală a acestora. Eficiența micromotorului endodontic va atrage după sine și un timp de lucru cu mult scurtat.

 Sisteme moderne de obturație endodontică

Sistemele moderne de obturație endodontică permit o sigilare tridimensională a canalelor radiculare folosind gutapercă termoplastifiată, rezultatul fiind o obturație de canal, eficientă, predictibilă și precisă. Reproducerea formei preparate împreună cu pătrunderea materialului în toate zonele canalului radicular, inclusiv in canalele laterale, asigură o sigilare completă a întregului spațiu endodontic.

 Aparat de Radiologie Dentară

Un diagnostic corect nu poate fi stabilit fără o examinare radiologică preliminară. Imagistica endodontică este un serviciu esențial care îi va permite medicului endodont să realizeze tratamente sigure și predictibile fără a mai fi necesar ca pacientul să se deplaseze către centre specializate în radiologie dentară. Diagnosticul, tratamentul și evaluarea post-terapie pot avea loc într-o singură ședința în cabinetul endodontului.

 Sistemul de Digă

Diga este o folie de cauciuc care permite izolarea dintelui aflat sub tratament. O izolare adecvată este deosebit de importantă întrucât doar prin această metodă se poate preveni contaminarea câmpului operator. Sistemul de digă va asigura de asemenea, confortul și protecția pacientului, pe tot parcursul tratamentului, prevenindu-se eventualele accidente intraoperatori neplăcute.

 Electrocauterul

Este un aparat care folosește o tensiune variabila pentru delimitarea țesuturilor gingivale și pentru coagularea leziunilor. Secționarea țesuturilor cu acest dispozitiv prezintă o serie de avantaje precum efectul termic realizat de electrozi ce duce la asepsia marginilor plăgii. Stoparea micilor hemoragii este posibilă cu ajutorul frecvenței modulate evitându-se în același timp distrugerea termica a țesutului înconjurător.

 Generator Piezoelectric Endodontic

Este un dispozitiv ce folosește energie ultrasonică, special conceput pentru a fi utilizat în cadrul tratamentelor endodontice. Împreună cu anse speciale endodontice permite realizare unui număr mare de manopere precum: localizarea canalelor accesorii, îndepărtarea pivoților, îndepărtarea instrumentelor fracturate etc.

Principalele obiective ale tratamentului endodontic sunt:

  1. Eliminarea infecției

Primul scop al tratamentului endodontic este eliminarea factorilor cauzatori. În mod normal, infecțiile pulpare apar din cauza evoluției  cariilor dentare, unde microbii din procesul carios penetrează smalțul și dentina pentru a ajunge la nivelul pulpei dentare.

Indiferent de natura agentului etiologic (microbian, termic, chimic etc), pulpa dentară (la fel ca orice țesut din organismul uman) va încerca să declanșeze o reacție de aparare împotriva agentului vătămător. Reacția biologică de apărare a țesuturilor umane împotriva agenților etiologici agresori se numește inflamație.

Concluzie

Într-un sens larg, o infecție va produce întotdeauna o inflamație a țesutului infectat ca reacție locală de aparare împotriva agentului infecțios.

Pe de altă parte, inflamația poate apărea și dacă țesutul respectiv nu este înca infectat. În această situație, inflamația apare ca raspuns al țesutului la agenții etiologici iritanți: toxine produse de agenții infecțioși care nu au penetrat înca țesutul, agenți termici, agenți chimici etc.

Aplicație clinică

Dacă pulpa dentară este inflamată dar agenții infecțioși nu au ajuns înca în interiorul pulpei, nu este întotdeauna necesară îndepărtarea în totalitate a țesutului pulpar în timpul tratamentului endodontic.

Dacă pulpa dentară este infectată sau se consideră că infecția pulpei este inevitabilă, tratamentul endodontic va viza îndepărtarea în totalitate a pulpei, atât din interiorul camerei pulpare cat și de pe canalele radiculare.

  1. Protejarea dintelui împotriva altor invazii microbiene

După ce agenții infecțioși (sau de alta natură) au fost eliminați și dintele a fost în întregime decontaminat, este vitală protecția acestuia împotriva altor agresiuni. Pentru aceasta, canalele radiculare vor fi „sigilate” cu materiale de obturație specifice.

Obturația de canal este ultima etapă a tratamentului endodontic. După finalizarea tratamentului endodontic, dintele va fi restaurat cu o obturație sau o coroană dentară.

 

Pentru mai multe informații în ceea ce privește sănătatea orală, nu ezitați să vizitați pagina DentFactory!

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!