(P) Știi cum să alegi o mașină de spălat vase eficientă?

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 07 aprilie 2021, 15:47

Printre aparatele electrocasnice pe care le recomandăm tuturor, cu siguranță se află masina de spalat vase. De fapt, ea este aliatul tău numărul unu în bucătărie, când vesela și oalele, la sfârșitul mesei, se adună inevitabil în chiuvetă. Și dacă obișnuiești să speli totul manual, știi că această activitate este consumatoare de timp și presupune adesea efort. În schimb, mașina de spălat vase se va ocupa de acest aspect fără ca tu să îți faci griji. Nu trebuie decât să apeși pe un buton și vasele vor fi curate.

Istoria mașinii de spălat vase datează din 1887, când americanul Josephine Cochrane a inventat primul sistem de spălare automată a vaselor, pentru a evita, așa se spune, ca servitorii să-i ciobească și să-i distrugă prețioasele seturi de porțelan.

Timpul a trecut, iar mașina de spălat vase a evoluat pentru a deveni un aparat electrocasnic de neînlocuit. Nu este o coincidență faptul că astăzi există diferite modele pe piață, branduri renumite, precum masina de spalat vase Bosch, Candy sau Beko, cu caracteristici tehnice și funcționale concepute pentru a satisface nevoile specifice ale consumatorilor. Desigur, diferențele sunt mai mari sau mai mici și la nivel de preț. Dacă nu ai încă una sau dacă dorești să schimbi mașina de spălat, atunci iată un ghid care te va ajuta să alegi mai ușor.

Mașina de spălat vase: ce să știi înainte de a o cumpăra

În principiu, mașinile de spălat vase pe care le găsim pe piață sunt împărțite între modelele incorporporabile și cele separate. Dacă ai nevoie să înlocuiești o masina de spalat vase incorporabila, va trebui, prin urmare, să cauți un model similar cu ce ai avut înainte, pentru a se potrivi spațiului gol. Celelalte caracteristici care trebuie respectate sunt următoarele:

Capacitatea. În general, acestea variază de la 9/10 seturi până la 16. Dacă sunt multe persoane în casă, este mai bine să te concentrezi pe o mașină de spălat vase mare, precum o mașină de spălat vase Beko, de 15 seturi, atât timp cât dimensiunea este compatibilă cu spațiul disponibil. Dacă ești doar tu singur sau sunteți doar două persoane în gospodărie ar fi indicat să te concentrezi asupra modelelor mini, proiectate și pentru a fi o soluție excelentă pentru economisirea spațiului.

Coșul. Majoritatea mașinilor de spălat vase au două coșuri, totuși, există și modele cu trei coșuri pe piață, foarte practice pentru aranjarea și spălarea unui număr mai mare de vase și tacâmuri. Un alt aspect important poate fi posibilitatea de a regla coșul la înălțimea dorită, o caracteristică pe care nu o au toate modelele.

Programe. Mașinile de spălat vase tradiționale oferă în general două opțiuni de spălare, cea standard sau zilnică, în general mai rapidă, și cea eco, concepută pentru a reduce consumul, dar semnificativ mai lungă în termeni de timp. La aceste programe de bază, modelele mai sofisticate adăugă altele precum programul pentru cristale sau pre-spălare.

Consum. Clasa energetică are, de asemenea, importanța sa: variază de la un A + la un A +++, care corespunde mașinilor de spălat vase care consumă mai puțin.

Dimensiunea. O mașină de spălat vase de dimensiuni standard este soluția perfectă pentru familiile numeroase sau pentru cei suficient de norocoși să aibă mult spațiu de mobilat. Chiar și o mașină de dimensiuni mari, lată de 60 cm, poate fi amplasată la vedere sau introdusă între dulapurile de bucătărie. Dacă optezi pentru soluția incorporată, aceasta poate fi complet integrată sau semi-integrată. Primul model este complet ascuns, adică mascat de o ușă. Mașina de spălat vase semi-integrată, pe de altă parte, are un afișaj de control vizibil, deci poate fi mai accesibilă.

Alte aspecte. În cele din urmă, printre caracteristicile care pot fi utile pentru o evaluare corectă în timpul deciziei de cumpărare, se află și nivelul de zgomot, funcția de uscare rapidă și, desigur, durata ciclului standard, care poate varia semnificativ. 

Considerăm că o mașină de spălat vase mai silențioasă este cea mai convenabilă alegere, indiferent de necesitățile tale.