(P) Criterii pentru alegerea unui detergent de calitate

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 27 aprilie 2021, 20:40

Principalul scop al unui detergent de calitate este curățarea în profunzime a oricărei impurități depuse pe țesături. Cu toate acestea, nu toți detergenții de pe piață au aceleași proprietăți, nici nu prezintă siguranță pentru sănătatea epidermei, mai cu seamă a celei sensibile. Este necesar, așadar, ca în alegerea unui astfel de produs să investești atenție și responsabilitate. Cum poți ajunge la decizia cea mai potrivită pentru nevoile familiei tale? Rândurile de mai jos îți vor indica reperele care te vor ajuta să primești răspunsurile dorite.

Puterea de curățare

Materialele textile pot fi afectate de diferite impurități, unele mai greu de îndepărtat decât altele, de aceea trebuie să cunoști eficacitatea în curățare a produsului care te interesează. Foarte buni în privința capacității de spălare, detergenții BIO conțin enzime care contribuie la descompunerea eficientă a grăsimilor persistente ce se regăsesc în majoritatea petelor. Detergenții non-bio nu conțin aceste enzime, însă pot reprezenta opțiunea utilă în spălarea țesăturilor, rezultatele depinzând foarte mult de modul de utilizare, tipul de material textil și impuritățile depuse. Detergenții bio își dovedesc eficacitatea sporită chiar și la temperaturi scăzute ale apei (30⁰ C) și în modul „spălare rapidă”, ceea ce înseamnă o protejare mai bună a țesăturilor, precum și o economie de apă și energie electrică.

Conținutul

În funcție de nevoile speciale ale fiecărui utilizator, conținutul detergentului este un criteriu esențial în alegerea finală. Dacă materialele textile aparțin unor persoane sensibile, precum bebelușii, copiii, suferinzii de afecțiuni (ale pielii, alergii, astm), atunci este evident că trebuie să alegi un detergent certificat ca având compuși care nu dăunează suplimentar. În plus, un astfel de produs este recomandat să aibă ingrediente prietenoase cu mediul. Rațiunea este simplă: dacă sunt dăunătoare pentru natură, substanțele respective vor avea, cu siguranță, efecte negative și asupra noastră.

Tipologia

Detergentul sub formă de pulbere reprezintă una dintre cele mai populare alegeri, deoarece poate fi utilizat atât pentru spălare la mașină, cât și pentru spălarea manuală. Spre deosebire de detergentul lichid, poate conține înălbitor pe bază de percarbonat de sodiu (natural, bio-degradabil).

Pe de altă parte, detergentul lichid crește în popularitate datorită capacității mari de curățare a diferitelor materiale textile, dizolvării rapide în apă chiar și la temperaturi scăzute și a unei versatilități mai mari în ceea ce privește hainele colorate, negre sau albe. În plus, detergentul lichid în plicuri bio-degradabile sau sub formă de tablete are avantajul de a nu mai fi necesară măsurarea cantității înainte de utilizare, transportului și păstrării facile, dar și a opțiunilor variate pentru piele sensibilă.

Prețul

Fără a fi un criteriu esențial, în mod uzual, prețul ridicat indică un produs de calitate sau care are proprietăți speciale de curățare. Detergenții pentru haine delicate, care protejează culorile și țesătura sau cei care sunt prietenoși cu mediul înconjurător sau cu pielea sensibilă și persoanele alergice, sunt mai costisitori. Tehnologiile superioare de fabricație sau ingredientele naturale prezente în cantitate mai mare decât la detergenții uzuali înseamnă costuri suplimentare care au o influență directă asupra prețului de comercializare.  

Modul de utilizare

Unii producători de mașini de spălat recomandă anumite tipuri de detergent a fi utilizate, tocmai datorită proprietăților speciale care, pe lângă acțiunea eficientă, protejează mașina de spălat. Pentru curățare la temperaturi scăzute, detergentul lichid este alegerea ideală, având capacitate de dizolvare mai mare decât detergentul sub formă de pulbere. Pentru spălarea manuală a țesăturilor, în schimb, este recomandată alegerea unui detergent prietenos cu pielea și bio-degradabil.

Știm că alegerea unui detergent de calitate poate fi o provocare destul de complicată. În funcție de nevoile fiecăruia, de tipul de pete necesar a fi curățate și de bugetul alocat, calitatea unui detergent este definită de eficiența curățării și de gradul în care conservă proprietățile materialelor textile. Cu alte cuvinte, este esențial ca acest tip de produs să nu provoace sau să amplifice alergii și, de asemenea, să nu aibă efecte nocive asupra mediului. În aceste condiții, un detergent bio-degradabil va reprezenta alegerea unui utilizator responsabil.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!