Ce este aparatul dentar și care este rolul lui?

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 13 ianuarie 2022, 18:10

Ortodonţia este o ramură a stomatologiei moderne al cărei scop este acela de a îmbunătăţi aspectul și poziţia dinţilor anormal aliniaţi şi de a regla rapoartele dintre cele două maxilare pentru a reda frumuseţea şi funcţionalitatea danturii. În general, tratamentul ortodontic se realizează din motive estetice, deoarece din ce în ce mai multă lume îşi doreşte o dantură perfectă și un zâmbet frumos. Acest lucru poate fi obținut cu ajutorul aparatelor dentare.

Ce este aparatul dentar?

Un aparat dentar este un dispozitiv cu ajutorul căruia medicul stomatolog aplică o forță pe dinți pentru a le corecta poziția și pentru a schimba dinamica și raportul dintre aceștia, obținând astfel un rezultat funcțional și estetic. Majoritatea pacienților care au nevoie de aparat dentar, îl primesc în timpul adolescenței, însă și adulții pot beneficia de pe urma unui astfel de tratament ortodontic. Aparatul dentar are rolul de a alinia corect dinții și maxilarele, astfel încât pacienții să se bucure de o mușcătură uniformă și un zâmbet plăcut.

Cum ne ajută aparatul dentar?

Recomandarea medicilor este ca problemele ortodontice să se trateze la o vârstă cât mai fragedă. Cu toate acestea, datorită opțiunilor moderne existente astăzi și adulții se pot bucura de rezultate foarte bune în urma purtării aparatului dentar potrivit.

În cazul copiilor

În perioada de creștere, un aparat dentar poate corecta problemele care țin de dezvoltarea oaselor maxilare,, diferențele de mărime ale dinților și poate să ghideze erupția dinților permanenți cât mai aproape de o poziție corectă. Pozițiile dentare defectuoase rămase nerezolvate pot duce la afecțiuni gastrice cauzate de o masticație incorectă, defecte de pronunție și apariția cariilor.

În cazul adulților

Purtarea unui aparat dentar are aceleași rezultate ca și în cazul copiilor, cu diferența că nu poate corecta anomaliile osoase grave. Astfel de anomalii necesită intervenție chirurgicală, într-un anumit moment al tratamentului ortodontic. 

Problemele ce țin de estetică pot fi eliminate prin purtarea unui aparat dentar cu brackeți din safir sau material ceramic, sau chiar a unui aparat Invisalign, deoarece acestea sunt aproape invizibile.  

De ce trebuie să purtăm un aparat dentar?

Tot mai mulți oameni au început să realizeze cât de importantă este sănătatea orală, dar și efectul pozitiv al unui zâmbet frumos. Tratamentul ortodontic oferă beneficii majore pacienților, având ca rezultat dinți sănătoși, dar și frumoși. Dinții înghesuiți sunt greu de curățat și pot duce, astfel, la apariția cariilor în zonele în care accesul periuței este îngreunat, la infecții precum candidoza sau la probleme gingivale și de pierdere osoasă. 

Ce aparat dentar mi se potrivește?

O opțiune eficientă pentru a corecta imperfecțiunile minore sunt aparatele personalizate și detașabile. Acestea pot avea un aspect mai agreabil pentru adulți. Cei mai mulți dintre pacienți, însă, au nevoie de aparat dentar fix pentru a-și corecta problemele dentare. Tehnicile moderne fac experiența de a purta aparat dentar mult mai confortabilă decât în trecut.

Un zâmbet strălucitor este un motiv în plus pentru a ne simți mai încrezători, iar pacienții care beneficiază de tratament ortodontic pot cunoaște o îmbunătățire a vieții sociale în urma acestuia.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!