Acidul folic și sarcina – de ce este o legătură atât de strânsă între cele două?

De Unica.ro, pe

Vitamina B9, numită și acid folic, este o vitamină esențială pentru buna funcționare a corpului tău de-a lungul vieții tale. 

Dar, vei descoperi că dacă ești insărcinata, medicul tău ginecolog iți va recomanda să mergi la farmacie pentru a lua acid folic. Rolul acidului folic este esențial pentru dezvoltarea copilului. Studiile au arătat că acesta crește chiar șansele de a rămâne însărcinată.

Ce este acidul folic?

Vitamina B9 este o vitamină solubilă în apă, esențială pentru multiplicarea celulelor și producerea de material genetic (inclusiv ADN). Participă la fabricarea globulelor roșii și albe, la reînnoirea pielii și a peretelui intestinului, precum și la sinteza substanțelor chimice care modulează funcționarea creierului. La începutul sarcinii, acidul folic joacă un rol major în formarea sistemului nervos al embrionului.

Alimente care conțin cel mai mult acid folic:

  • Legume verde închis: spanac, fasole verde, sparanghel, varză de Bruxelles, broccoli, salată românească etc.
  • Leguminoase: linte (portocalie, verde, neagră), fasole uscată, mazăre.
  • Fructe de culoare portocalie: portocale, clementine, mandarine, pepene galben

Beneficiile vitaminei B9 asupra fertilității

Acidul folic este o vitamină valoroasă pentru toate persoanele aflate la vârsta fertilă. Acesta joacă un rol important în fertilitate atât la femei, cât și la bărbați și o poți găsi și în farmacii sub formă de suplimente:

  • La femei

Cercetările efectuate la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf, Germania, au arătat că adăugarea micronutrienților în dietă, inclusiv acidul folic, ar putea crește foarte mult șansele de a rămâne însărcinată, ajutând la sănătatea tuturor. Vitamina B9 poate acționa chiar și ca un remediu pentru infertilitatea feminină.

  • La bărbați

Mai multe studii recente arată că acidul folic joacă un rol major în spermatogeneză. Ar acționa asupra calității și cantității spermei. Suplimentele de zinc și vitamina B9 ar crește concentrația de spermă care poate fertiliza ovulul.

  • Acid folic, esențial pentru viitorul bebeluș

În timpul sarcinii, necesitatea de vitamine B9 este semnificativ crescută. Această vitamină este într-adevăr esențială pentru a asigura dezvoltarea tubului neural al fătului care corespunde conturului măduvei spinării și, prin urmare, formării sistemului său nervos.

Pentru femeile însărcinate, asigurarea faptului că își îndeplinesc nevoile de vitamina B9 și cele ale bebelușului lor nenăscut înseamnă reducerea semnificativă a riscului de anomalii ale închiderii tubului neural și în special a spinei bifide, care corespunde dezvoltării incomplete a coloanei vertebrale. Riscurile unor malformații foarte grave, cum ar fi anencefalia (malformații ale creierului și craniului) sunt, de asemenea, foarte reduse.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!