5 decizii financiare pentru care îți vei fi recunoscătoare peste 5 ani

Nu este lună în care să nu luăm o decizie financiară. Unele, precum reînnoirea garderobei sau cumpărarea unui gadget nu au un impact major. În schimb, altele, precum cumpărarea unei locuințe sau schimbarea jobului au efecte pe termen lung și ne influențează viitorul. Problema este că nu îți poți da seama de fiecare dată cum și în ce măsură deciziile de azi te vor influența peste câțiva ani, așa că ajungem uneori să regretăm unele lucruri când deja este prea târziu să mai facem ceva pentru a schimba situația. 

În 2016, Claris Finance a vrut să afle care sunt cele mai proaste decizii financiare pe care le-au luat cei 2.000 de participanți la sondaj, iar printre ele se numără regretul că nu au economisit destul, că au acumulat datorii, că au cumpărat lucruri pe care nu și le permiteau și că nu au investit suficient. Aceste exemple ne pot ajuta să ne dăm seama care sunt cele mai importante decizii financiare pe care le vom lua pe termen lung și cum le putem face să funcționeze în favoarea noastră: 

Economiile pentru zile negre

Se spune că ar trebui să cheltuim ce rămâne după ce economisim, nu să economisim banii care ne rămân la final de lună. Urmând acest sfat, nu numai că îți vei asigura o contribuție constantă într-un cont de economii, dar îți vei putea face și calcule corecte privind banii pe care îi vei acumula într-un an, 3 sau 5. Oricine își poate deschide acum depozite online, fără drumuri la bancă sau costuri ascunse, care să-ți aducă profituri garantate, cu riscuri minime. Cu cât începi să contribui mai din timp într-un cont de economii, cu atât vei reuși să pui deoparte mai mulți bani pentru zile negre sau pentru când vei ieși la pensie, astfel încât să nu depinzi de nimeni. 

Achitarea datoriilor

Creditele pe termen lung au, adeseori, o dobândă mai mare, ceea ce înseamnă că, atunci când te împrumuți pe o perioadă lungă de timp, vei returna mult mai mulți bani decât ai împrumutat inițial. Iar diversificarea surselor de creditare nu este întotdeauna o soluție, mai ales dacă scopul tău este să scapi de datorii. Cel mai bine este să alegi termene de rambursare care să-ți asigure cea mai mică dobândă, chiar dacă va însemna să plătești rate mai mari. Cât timp îți permiți să strângi puțin cureaua, vei reuși să achiți creditele într-un timp mai scurt și, pe termen lung, să nu pierzi bani. 

Cumpărarea propriei locuințe

Cumpărarea unei locuințe este o decizie care trebuie luată la momentul potrivit și care trebuie cântărită cât mai bine, întrucât este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le vei face. Această decizie este, de asemenea, una care îți poate influența drastic bugetul, pe viitor. Mai multe studii ne arată că vârsta optimă la care oamenii ar putea să-și cumpere propria locuință este în jur de 30 de ani. La 20 de ani, tinerii abia intră pe piața muncii și încep să capete experiență, așa că acest lucru se reflectă și în veniturile lor. În plus, câțiva ani în care să te pregătești pentru cumpărarea unei case sau a unui apartament înseamnă mai mult timp pentru a face economii, așa încât să nu te îndatorezi prea tare. 

Asigurările, un capitol adeseori ignorat

Asigurarea locuinței, asigurarea de sănătate, asigurarea de viață sau de șomaj sunt deseori ignorate, deși importanța lor este incontestabilă. Chiar dacă te gândești că nu ți s-ar putea întâmpla tocmai ție, adevărul este că nu poți fi niciodată pe deplin pregătită pentru o situație neplăcută și neprevăzută. Oricine își poate pierde jobul pe neașteptate, oricui îi poate fi jefuită locuința și oricine poate avea probleme de sănătate care necesită tratamente scumpe. Cu cât ești mai bine pregătită pentru neprevăzut, cu atât impactul financiar va fi mai ușor de suportat. 

Decizia de a investi

Există două modalități de a investi: activă sau pasivă. Investitorii activi sunt cei care sunt mereu la curent cu fluctuațiile pieței și ale bursei, identifică oportunități și au un fler pentru a-și maximiza profiturile, investind la momentul oportun. Investitorii pasivi sunt cei care își direcționează banii spre un fond mutual de investiții, nu investesc sume mari și se mulțumesc cu profiturile pe care le obțin după un timp. Indiferent în care categorie te încadrezi, investițiile sunt o modalitate de a-ți diversifica veniturile și de a le crește, însă o regulă de care trebuie să ții cont este aceea de a nu investi niciodată mai mult decât îți permiți. 

Reține că deciziile financiare pe care le iei în tinerețe pot avea un impact major asupra viitorului tău. Educându-te cu privire la ele, ai cele mai bune șanse de a lua decizii corecte și de a-ți pune la adăpost bugetul pe termen lung. 

Sursă foto: Acharaporn Kamornboonyarush from Pexels

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu TBI Bank

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!