Ștefan Bănică senior, povestea unui mare actor. Genial pe scenă, urmărit de drame în viața personală

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 09 noiembrie 2022, 12:33

Ștefan Bănică Senior a fost unul dintre cei mai apreciați artiști din România. Acesta a avut o carieră fulminantă, însă viața personală a fost plină de drame.

Ștefan Constantin Bănică s-a născut pe 11 noiembrie 1933 în Călărași, în familia lui Drăgan Constandache Bănică, un lăutar din Călărași, care mai apoi s-a mutat la București. Fiul său, Ștefan, avea înclinații artistice, astfel că a ajuns să cânte în corul de copii de la radio și a jucat în spectacole de teatru pentru școlari.

11 noiembrie 1933, ziua în care s-a născut Ștefan Bănică Senior

Tatăl lui Ștefan Bănică Jr a absolvit Institutul de Teatru din Capitală în anul 1955. A urcat pe scenele mai multor teatre, precum Teatrul CFR, Teatrul Regional București, Teatrul Bulandra și Teatrul Național Radiofonic.

Ștefan Bănică senior, povestea unui mare actor. Genial pe scenă, urmărit de drame în viața personalăIcon photoVEZI GALERIA FOTO (1 / 6)

Pe lângă cariera sa în teatru, acesta s-a remarcat în filme românești precum Cel mai iubit dintre pământeni (1993), De ce trag clopotele, Mitică? (1982), Nea Mărin miliardar (1978), Păcală (1974), Brigada Diverse intră in acţiune (1970), Brigada Diverse in alertă (1971), Cîntecele mării (1970).

Nici de muzică nu a putut sta departe. Astfel, în casele românilor se auzeau mai mereu piesele interpretate de Ștefan Bănică Senior. A avut succes cu melodii precum ”Îmi acordați un dans”, ”Cum am ajuns să te iubesc”, ”Hai, coșar, coșar”, ”Giogonda se mărită”.

”Sunt un om care n-ar supăra pe nimeni niciodată şi care înţelege să dăruiască tuturor oamenilor un surâs, o glumă, o butadă. În tinereţe am fost un vagabond, mai bine zis un hoinar. Am iubit oamenii, vinul, fetele frumoase şi la fel de nătângi ca mine şi voi rămâne în acest lanţ vrăjit toată viaţa”, spunea, în trecut, Ștefan Bănică Senior, conform adevărul.ro.

Deși în copilărie își dorea să fie avocat, cărările vieții l-au dus pe culmile celebrității.

Dramele din viața lui Ștefan Bănică Senior

Deși era întotdeauna o fire pozitivă, iar cunoscuții îl descriau ca pe o persoană care știe să râdă de problemele sale, dramele nu s-au ținut departe de marele artist.

S-a însurat cu jurnalista Sandra Vlad-Liteanu, care i-a dăruit și un fiu, pe Ștefan Bănică Junior. Însă, la scurt timp după venirea pe lume a fiului lor, povestea lor de dragoste s-a încheiat, cei doi ajungând la divorț.

În timp ce Ștefan Bănică Junior a fost crescut de mamă și bunici, tatăl său, Bănică Senior, și-a refăcut viața alături de Irina, o creatoare de modă. Din nefericire, aceasta a încetat din viață în anul 1985, după o lungă suferință. Cea de a doua soție i-a mai dăruit un fiu marelui artist, pe Alexandru Bănică.

Alexandru Silviu Bănică a decedat în anul 2001, într-un accident de mașină.

În ultimii ani de viață, Ștefan Bănică Senior a trebuit să facă față mai multor pierderi: a mamei sale, a fratelui său, dar și a celei de a doua soții.

Toate acestea și-au pus amprenta asupra vieții lui Bănică Senior, care s-a confruntat apoi cu mai multe probleme de sănătate.

„Tata era un tip care iubea viața și asta se simțea cel mai tare la el. Era un bonviveur, dar știa să-și ascundă necazurile, atunci când apăreau. De multe ori, viața lui n-a fost tocmai roz”, a declarat Ștefan Bănică Junior, în urmă cu mai mult timp.

Ștefan Bănică Senior a suferit de trei ori infarct.

„Problemele lui de sănătate au fost tributul pe care l-a plătit pentru eforturile pe care le făcea, pentru credinţa pe care a avut-o în profesie”, a afirmat Bănică Junior, citat de Comentator.ro.

Adevărul despre relația lui Ștefan Bănică Senior cu fiul său

Deși părinții săi s-au despărțit pe când el era foarte mic, Ștefan Bănică Junior a mărturisit că tatăl lui a fost o prezență constantă în viața sa. De-alungul anilor, marele artist și-a îngrijit copilul și chiar i-a dat mai multe sfaturi utile.

Bănică Junior a povestit, în urmă cu ceva timp, o întâmplare ce nu o va putea uita vreodată. El spune că, în urma acestei întâmplări, a învățat unul dintre cele mai importante principii după care s-a ghidat întreaga sa viață.

Ștefan Bănică Jr a povestit cum, atunci când era foarte tânăr, a mers la un spectacol, iar când s-a întors acasă i-a povestit tatălui său că actorul din rolul principal nu s-a ridicat deloc la nivelul așteptărilor. Atunci Bănică Senior i-a oferit un răspuns pe măsură, explicându-i că va avea dreptul să-și dea cu părerea despre alții doar în momentul în care va reuși să facă ceva cu viața sa.

După apariția în filmul „Liceenii”, Ștefan Bănică Jr. s-a simțit mândru că a avut parte de un asemenea succes, însă tatăl său a fost cel care l-a trezit la realitate. Ștefan Bănică Senior i-a zis atunci că succesul va veni întotdeauna în urma unei munci constante.

Ștefan Bănică a murit la 61 de ani

Marele artist a murit pe 26 mai 1995, la vârsta de 61 de ani, în urma  unui infarct. Fiul său, Ștefan Bănică Junior, a ales să își înmormânteze tatăl la cimitirul Reînvierea, alături de întreaga sa familie.

Bănică Junior, cel care a rămas să îi ducă numele și moștenirea mai departe, spunea despre tatăl său că „în doar câțiva ani, familia lui a fost decimată”.

Ultima apariție a lui Ștefan Bănică Senior

Ultima apariție televizată a avut-o cu doar două săptămâni înainte de a se stinge din viață. Atunci, el a apărut pe micile ecrane pentru a-i face o surpriză fiului său, Ștefan.

Cu această ocazie, Bănică Senior a povestit o întâmplare de pe vremea când fiul său avea doar trei ani.

„Îmi aduc aminte, avea trei ani, eram în autobuz și începea să cânte, fără să-i spună nimeni. Dar cânta alte cântece atunci, era alt repertoriu. Și îi spuneam, tată, nu pe gratis, că nu se face nimic pe gratis”, a povestit Ștefan Bănică, despre cum și-a dat seama că fiul său cel mare are înclinații muzicale și îi va călca pe urme.

„Îi doresc oricărui părinte să aibă un băiat așa cum am eu”, a mai spus în ultima sa apariție televizată, Ștefan Bănică Senior.

Vezi în Galeria FOTO imagini de colecție cu Ștefan Bănică Senior

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!