Iuliana Tudor: „Paștele înseamnă o reîntoarcere la lucrurile simple, care oferă echilibru fiecăruia dintre noi”

De Carmen Ghibuțiu, pe Ultimul update Vineri, 11 martie 2022, 15:31
Cum se sărbătorește Paștele în familia Iulianei Tudor? Ce tradiții se păstrează? Ce nu lipsește de pe masa de Paște? Iuliana Tudor ne-a povestit despre obiceiurile din familia ei, despre tradițiile pe care i le-au transmis părinții și despre cum îl implică pe fiul ei, Tudor, în activitățile legate de organizarea mesei de Paște. 

„Este momentul în care punem Stop oricăror activități profesionale, încercăm să folosim telefonul doar pentru a transmite gânduri de Sărbători.”

Citește și – Iuliana Tudor: 6 momente unice din viața ei, surprinse în fotografii personale 

Cum este Paștele în familia ta? Ce tradiții respecți?
Paștele înseamnă un moment important pentru familia noastră. Am căutat ca întotdeauna să fiu alături de părinții mei și, de regulă, ne adunăm cu socri, cu familia cumnatei mele, pentru a fi împreună și a ne bucura unii de alții. Este momentul în care punem Stop oricăror activități profesionale, încercăm să folosim telefonul doar pentru a transmite gânduri de Sărbători. Pentru mine, perioada Sărbătorilor înseamnă o reîntoarcere la lucrurile simple, acelea care oferă de fapt echilibru fiecăruia dintre noi. Dincolo de stări, de emoții, de bucurie, în ultimii ani am început să îi povestesc lui Tudor ce înseamnă de fapt Paștele, să-i împărtășesc povestea biblică, să îl familiarizez cu obiceiurile premergătoare Învierii (mergem la biserică în Joia și în Vinerea mare) și cu pregătirile pentru masa de Paște în care îl implicăm direct.

Cine gătește la tine în familie?
După cum am spus, așa am fost educată și păstrez asta și în familia mea, fiecare face câte ceva pentru masa de Paște. Treburile sunt împărțite în mod egal. Atât femeile, cât și bărbații din familie se implică în pregătirea și așezarea mesei.

„Nouă ne place foarte tare o salată pregătită de mama mea, cu ciuperci, maioneză și usturoi.”

Cine vopsește ouăle?
Întotdeauna vopsim ouăle acasă, la mama, fiecare are câte ceva de făcut. Tudor este cel care introduce ouăle în vopseaua deja pregătită de mama mea, după care le ungem cu grăsime și le așezăm în coșulețele, care vor fi în centrul mesei de Paște.

Cum se sarbatoreste Pastele in familia Iulianei Tudor

Iuliana și fiul ei, Tudor

Ce nu lipsește de pe masă?
Cred că nu există casă de român în care pe masa de Paște să nu se regăsească ouă colorate, cozonaci, friptură de miel, drob (gătit după felurite rețete), pască. Nouă ne place foarte tare o salată pregătită de mama mea, cu ciuperci, maioneză și usturoi. O recomand spre consum o dată pe an, din  motive calorice :).

Ce program aveți în zilele de Paște?
Întotdeauna păstram zilele din Săptămâna Luminată pentru a ne bucura de familie, ne vizităm rudele, ceea ce vom face și anul acesta.

Iuliana Tudor alaturi de sotul si finii lor

Iuliana, alături de soțul ei, Răzvan, fiul lor, Tudor, și finii lor, Ovidiu și Georgiana Homorodean

La ce biserică mergeți la slujba de Înviere?
Dintotdeauna merg pentru slujba de Înviere la biserica unde am fost botezată și unde l-am cunoscut pe soțul meu, un alt motiv de bucurie pentru familia noastră. Aniversăm anul acesta 21 de ani de când ne-am întâlnit în noaptea de Înviere.

Ce ți-au transmis părinții legat de tradițiile de Paști?
Cel mai simplu, mai curat și mai important gând și anume că familia este cel mai important spațiu pentru fericirea unui om. Familia este singura care contează, dincolo de orice, iar sărbătorile nu fac decât să întărească legătura dintre noi.

Fotografii: arhiva personală a Iulianei Tudor

Citește și – Când este Paștele în 2022. Când sărbătorim Paștele ortodox și Paștele catolic

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!