Home > Știri > Cine este Nicușor Dan, candidatul pro-european din turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. Ce religie și avere are și de ce nu este căsătorit cu mama celor doi copii ai lui
Cine este Nicușor Dan, candidatul pro-european din turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. Ce religie și avere are și de ce nu este căsătorit cu mama celor doi copii ai lui
Nicușor Dan s-a clasat pe poziția a doua în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din acest an, cu aproape 21% din voturile românilor care s-au prezentat la urne. Primarul Capitalei, care a candidat independent la cea mai înaltă funcție din stat, îl are ca oponent pe candidatul AUR George Simion, care a obținut 40,96% din voturi. Citește în continuare pentru a vedea cine este Nicușor Dan și ce îl recomandă pentru funcția de lider de stat.
Nicușor Dan (55 de ani) a avut un parcurs profesional atipic, făcând tranziția de la matematică de performanță și activism civic la administrație publică.
Data nașterii și studii
Nicușor Dan s-a născut pe 20 decembrie 1969, la Făgăraș, într-o familie modestă, cu tatăl muncitor și mama contabilă, și și-a descoperit timpuriu pasiunea pentru matematică. Performanțele academice l-au propulsat astfel în elita matematicii mondiale. Primarul Capitalei a obținut medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în 1987 și 1988.
Nicușor Dan este absolvent al Facultății de Matematică de la Universitatea București. Ulterior, candidatul independent a urmat prestigioasa École Normale Supérieure din Paris și și-a finalizat studiile în 1998, ca doctorand la Sorbonne. În aceeași perioadă, Dan a început să organizeze primele întâlniri cu studenții români de la Paris pentru a discuta despre viitorul României.
Întoarcerea lui Nicușor Dan din Franța în România a coincis cu o perioadă de expansiune imobiliară necontrolată în București, care a dus la distrugerea multor spații verzi și clădiri de patrimoniu. În consecință, Dan a fondat Asociația Salvați Bucureștiul, prin care a luptat în instanță pentru protejarea capitalei. Succesul acestei inițiative i-a construit reputația de apărător al interesului public.
Primii pași în politică i-a făcut în 2012, când a candidat ca independent pentru Primăria Capitalei, și spre surprinderea majorității, s-a clasat pe locul al treilea. Această performanță l-a determinat pe Nicușos Dan să înființeze partidul Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) în 2015. Ulterior, partidul s-a transformat în Uniunea Salvați România (USR), care a devenit rapid a treia forță politică din țară.
De ce a părăsit USR, partidul pe care el l-a înființat
În 2016, Nicușor Dan a candidat din nou la Primăria Generală, obținând 30,5% din voturi, sub scorul Gabrielei Firea, dar de trei ori peste cel al candidatului liberal.
Deși a ajuns deputat și lider al grupului USR din Cameră, tensiunile interne din partid, în special cele legate de poziționarea față de „familia tradițională” și potențiala intrare a lui Dacian Cioloș, l-au determinat să demisioneze din USR în iunie 2017.
În 2020, Nicușor Dan a fost ales în funcția de primar general al Capitalei cu 42,8% din voturi, devansând primarul în funcție, Gabriela Firea de la Partidul Social Democrat (PSD). După încheierea primului mandat, politicianul a fost reales în 2024 cu peste 47% din voturi.
O analiză POLITICO de la începutul anului 2025 l-a descris drept „matematicianul român care încearcă să oprească destrămarea Vestului de către Putin și Trump”, în contextul unor acuzații de interferență rusă în alegerile prezidențiale din România din 2024.
De ce nu s-a căsătorit cu Mirabela Grădinaru, mama celor doi copii ai lui
Nicușor Dan nu este căsătorit, dar este de mai mulți ani într-o relație cu Mirabela Grădinaru, manager într-o companie auto. Diferența de vârstă dintre ei este de 14 ani. Cuplul are doi copii, o fată, Aheea, și un băiat, Antim.
Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru formează un cuplu de aproximativ două decenii, prima lor întâlnire fiind la un meci de hochei pe care îl juca Steaua pe vechiul Patinoar Flamaropol. Deși se declară „adept al valorilor tradiționale”, Dan spune că nu s-a căsătorit pentru că „nu au avut niciodată timpul să reflecteze serios, pentru că este o chestie foarte serioasă și e nevoie de liniște”. „Personal, nu simt lipsa acestei hârtii”, l-a completat Mirabela, în emisiunea „La Măruță”, de la Pro TV.
Politicianul a confirmat că este creștin ortodox.
„Da, cred în Dumnezeu. Da, sunt creștin ortodox. Da, încerc să-mi educ copiii în aceste directive. Însă cred că credința este ceva intim. Și mai cred că s-a abuzat prea mult de asocierea cu Biserica în zona politică. Cred că în momentul în care faci politică agățându-te de Biserică, de fapt, profanezi. Și nu faci nici una și nici alta”, a mărturisit Nicușor Dan, într-o emisiune la Antena 3.
În jurul lui Nicușor Dan s-au creat și câteva controverse. Asocierea sa cu omul de afaceri Matei Păun, descris de unii ca fiind „pro-rus”, i-a adus critici. Politicianul a negat însă aceste acuzații. Dan susține că Păun este „pro-occidental” și că opiniile controversate ale acestuia datează dinainte de anexarea Crimeii.
O controversă recentă a fost declarația sa că l-ar lua consilier la Cotroceni pe Klaus Iohannis, afirmație pe care ulterior a retras-o, dând vina pe „sosul iute“ servit în timpul emisiunii „La Măruță”, unde a făcut această declarație. Tot atunci, Nicușor Dan a recunoscut că are un defect în comun cu fostul președinte, și anume „lipsa comunicării publice”.
Conform declarației sale de avere, Nicușor Dan deține un teren la Predeal, o mașină Citroen din 1986, un cont bancar cu 439.000 lei și locuiește cu chirie în București. El a contractat trei împrumuturi bancare în sumă totală de 152.000 de euro.