Raed Arafat: Termenii „izolare” și „carantină” au, de acum, alte definiții

De Unica.ro, pe

Legea privind carantina și izolarea a fost adoptată de Guvern. Această legea se referă și la iniţierea unor măsuri igienico-sanitare pentru situaţii deosebite de risc epidemiologic sau biologic, nu doar la coronavirus.

Potrivit noului proiect de lege, termenul „izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate, în timp ce termenul „carantină” se va referi la persoane sănătoase, potrivit anunțului făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Arafat a mai spus că, dacă e depășită capacitatea spitalelor, izolarea va putea fi făcută și la domiciliu.

Citeşte şi: Cât timp va mai fi obligatorie purtarea măștii. Răspunsul lui Ludovic Orban

„Termenul de „carantinare” are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată. Termenul de „izolare” reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului, de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului, unde lucrează personalul spitalului (…) sau, în cazul în care condițiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, în cazul în care capacitatea spitalului integral este depășită”, a explicat șeful DSU, potrivit digi24.ro.

Citește gratuit ediția de iulie a revistei Unica. O găsești AICI

Raed Arafat  a mai spus că și carantinarea bagajelor este obligatorie.

„Prin proiectul de lege pe care au lucrat până azi dimineaţă Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne am dorit să abordăm problema mai general, nu este problemă numai pentru COVID, este un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc biologic sau epidemiologic”, a adăugat Arafat.

sursa foto – captura YouTube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!