Declarație surprinzătoare a unui oligarh rus apropiat de Putin: „E rușinos să te plângi de sancțiuni în timpul unei catastrofe umanitare”

De Unica.ro, pe

Un oligarh apropiat de Vladimir Putin a făcut declarații surprinzătoare, care par să îl critice pe liderul rus.

Vladimir Lisin este al treilea cel mai bogat rus, potrivit Forbes, și este un oligarh apropiat de Vladimir Putin. El a spus că sancțiunile SUA și UE distrug economia țările sale, dar a adăugat că acțiunile guvernului rus doar agravează situația.

Oligarhul are afaceri în industria siderurgică și a subliniat că este „rușinos” ca cineva să se plângă de sancțiuni în condițiile în care Ucraina trece printr-o „catastrofă umanitară” cauzată de război, potrivit unui interviu acordat publicației economice ruse Kommersant și citat de agenția de presă ucraineană Unian.

„Este rușinos să te plângi de problemele personale într-o catastrofă umanitară”, a explicat Lisin, după cum relatează Libertatea. „Sancțiunile pot părea nedrepte, cu elemente de responsabilitate colectivă dacă vrei, dar vor încerca să oprească moartea și distrugerea orașelor prin orice mijloace disponibile”.

Citește și: Animalele de la grădina zoologică din Harkov vor fi eutanasiate, după ce soldații ruși le-au distrus habitatul

Citește și: Joe Biden, despre Vladimir Putin: „Tipul ăsta e o brută și ceea ce s-a întâmplă în Bucha este scandalos și toată lumea a văzut”

Citește și: Tot mai mulți jurnaliști ucraineni sunt răpiți și torturați de armata rusă

Citește și: Comisia Europeană a înființat o echipă de anchetă pentru masacrul de la Bucha

Jurnaliștii ucraineni de la Unian au remarcat că opinia lui Lisin ar putea să nu îi pice bine lui Putin. Lisin a mai adăugat că sancțiunile economice sunt de fapt „o alternativă la folosirea forței care ar risca în această situație să ducă la un conflict global care se va transforma într-o catastrofă pentru toată lumea”.

Totodată, Lisin a criticat și decizia lui Putin de a cere plata în ruble pentru exporturile de gaz, menționând că o asemenea decizie nu face decât să alunge investitorii.

„De zeci de ani ne luptăm pentru piețele de export”, a explicat oligarhul rus. „Am dezvoltat relații cu mii de clienți din 70 de țări. Este greu de imaginat ce i-ar convinge pe cumpărătorii noștri să treacă la plata în ruble și să suporte riscuri valutare. Problemele logistice au complicat deja livrarea mărfurilor. Trecerea la plăți în ruble ne va scoate de pe piețele internaționale”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!