Tot mai mulți jurnaliști ucraineni sunt răpiți și torturați de armata rusă

De Unica.ro, pe

Tot mai mulți jurnaliști ucraineni au fost răpiți, duși în celule, torturați și amenințați cu moartea de către militarii ruși, potrivit Libertatea.

Printre jurnaliștii aflați în această situație se numără Irina Dubcenko, o cunoscută ziaristă din Zaporojie, Ucraina, care este și mama unei fetițe pe nume Maria. Ea a fost răpită acum o săptămână de militarii ruși, iar de atunci familia nu mai are vreo informație despre ea.

„Maria se trezeşte în fiecare dimineaţă întrebând unde e mama ei”, a povestit Alexandra Dubcenko, sora Irinei. „Încă nu-şi dă seama ce s-a întâmplat. Pe 4 aprilie, va împlini 4 ani”.

Înainte să piardă legătura cu familia, pe 26 martie, Irina a reușit să o sune pe sora ei. „Mi-a spus că ocupanţii au venit la ea acasă chiar în acea dimineaţă”, a povestit Alexandra. „Au găsit-o imediat, pentru că vecinii le-au indicat unde stă. Toată lumea ştia despre ea, despre activitatea sa de jurnalist şi despre poziţia sa civică”.

Citește și: Comisia Europeană a înființat o echipă de anchetă pentru masacrul de la Bucha

Citește și: Zelenski, în vizită la Bucha. Ce a spus despre negocierile de pace cu Rusia

Citește și: România prin ochii unei refugiate din Ucraina: „Îmi vine să spun mulțumesc la fiecare pas”

Citește și: Zelenski, temeri cu privire la un atac nuclear al Rusiei: „Nimeni nu poate salva nicio parte a lumii de distrugerea radioactivă care ar urma”

Alexandra a mai povestit: „Cred că salvarea ei a fost, de fapt, micuţa Maria. «Ai noroc că ai un copil mic, că ai fi fost împuşcată pe loc», i-au spus soldații, ne-a povestit bunica familiei, martor la răpire. Ştiau că are un copil mic. Ştiau totul despre ea”.

Totodată, jurnalistul ucrainean Oleg Baturin, în vârstă de 43 de ani, a fost răpit în data de 12 martie de forțele ruse, și eliberat după opt zile de captivitate, potrivit The Guardian. Angajat al ziarului independent „Ziua Nouă”, bărbatul a fost ținut prizonier cu apă și mâncare, torturat și amenințat cu mutilări și cu moartea. Soldații ruși au cerut acestuia informații despre organizatorii protestelor din Herson, orașul natal al jurnalistului, după cum relatează Pagina de Media.

Într-un interviu publicat de The Observer, Oleg Baturin a povestit că i s-a spus „Îngenunchează, câine” și a fost pus la pământ, unde i s-au pus căpușe, a fost bătut și aruncat într-o dubă. Sub amenințarea armei, el a fost forțat să semneze un document prin care i se cerea să coopereze „cu autorităţile federale ale Federaţiei Ruse”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!