Ce trebuie să facă oamenii vaccinați anti-COVID-19 în timpul valului patru

De Unica.ro, pe

Valul patru al pandemiei de COVID-19 a început și în România, multitudinea de cazuri provocate de tulpina Delta amenințând amenințând sistemul de sănătate.

Dacă pentru persoanele vaccinate această vară se anunța a fi vara socializării și distracției, tulpina Delta extrem de infecțioasă creează îngrijorări noi, după cum arată The New York Times, citat de Libertatea.

„Dacă sunteți vaccinat, ați făcut cel mai important lucru pentru dumneavoastră și familia, și prietenii dumneavoastră”, a spus Gregg Gonsalves, profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică din Yale. „Există mult mai multă libertate pentru persoanele vaccinate, dar ideea că totul este la fel înainte”.

Problema este că atâta timp cât majoritatea oamenilor rămând nevaccinați, cei vaccinați sunt și ei expuși variantei Delta. În plus, copiii sub 12 ani vor putea fi vaccinați abia din toamnă. Tocmai de aceea, persoanele vaccinate trebuie să ia în considerare mai multe măsuri de protecție, pentru a limita riscul de a se infecta și a răspândi virusul la alte persoane, după cum spun experții.

Niciun vaccin nu oferă protecție 100%. Prin comparație cu variantele anterioare ale virusului, Delta este ca un uragan viral, fiind mult mai infecțioasă și reprezentând o provocare mai mare, chiar și pentru un sistem imunitar vaccinat, după cum explică Erin Bromage, imunolog și profesor de biologie la Universitatea din Massachusetts, Dartmouth.

Citește și: Avertismentul medicilor: persoane tinere, nevaccinate și fără comorbidități internate cu COVID-19 la ATI

Citește și: Studiu: plămânii persoanelor vaccinate anti-COVID-19 nu sunt afectați în cazul infectării

Citește și: Persoanele vaccinate cu schema completă au un risc de trei ori mai mic să dezvolte COVID-19, conform unui studiu

Citește și: 99% dintre persoanele decedate de COVID-19 din Italia nu erau vaccinate

„Vaccinările vă oferă acea protecție suplimentară pe care nu o aveți în mod normal”, a spus dr. Bromage. „Dar când întâmpini o mare provocare, cum ar fi să te apropii de o persoană nevaccinată, care are o încărcătură virală ridicată, acel perete nu se va ține întotdeauna”.

Fin fericire, vaccinurile disponibile protejează oamenii de formele severe ale bolii, de spitalizare și deces. În Statele Unite ale Americii, peste 97% dintre persoanele infectate cu COVID-19 internate în spitale sunt nevaccinate. Mai mult, un studiu din Singapore arată că persoanele vaccinate și spitalizate au un risc mai mic de a avea nevoie de oxigen suplimentar și elimină virusul mai rapid decât cele nevaccinate.

Infecțiile postvaccinare rămân destul de rare, conform lui dr. Asaf Bitton, director executiv al unui spital american și școala de sănătate publică de la Harvard T.H. Chan din Boston. „Este posibil ca o mulțime de oameni care au manifestat dureri în gât timp de câteva zile să fi avut virusul, dar nu știm”, a explicat el. „Nu este un eșec al vaccinului că avem cazuri postvaccinare. S-a estimat că am eliminat de la 100.000 până la 200.000 de decese de când a început campania de vaccinare”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!