Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 28 iulie 2020, 13:27
După anunţarea începerii fazei finale a unui studiu clinic, un vaccin împotriva COVID-19 al unei companii americane ar putea fi disponibil la finalul anului. 

Vaccinul împotriva COVID-19 al companiei americane Moderna a intrat în faza a treia de testare, iar rezultatele ar putea fi disponibile până în noiembrie sau chiar mai devreme. Studiul clinic trebuie să evalueze siguranţa vaccinului mRNA-1273 şi să determine dacă poate preveni simptomele coronavirusului după două doze. Oficiali ai companiei Moderna au anunțat că este posibil ca vaccinul să fie disponibil pentru utilizare pe scară largă până la sfârșitul anului 2020.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

Compania, care nu a mai lansat vreun vaccin pe piaţă, a primit aproape 1 miliard de dolari din partea guvernului american, care contribuie la finanţarea activităţilor de dezvoltare a mai multor vaccinuri candidate, în cadrul programului Operation Warp Speed, potrivit news.ro.

“Să avem un vaccin sigur şi eficace distribuit până la sfârşitul anului 2020 este un obiectiv ambiţios, dar este obiectivul corect pentru poporul american”, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Sănătate (NIH), Francis Collins.

Citește și: Studiu: Adulții tineri cu forme ușoare de COVID-19 rămân cu simptomele bolii două-trei săptămâni

Moderna ar putea avea pregătite milioane de doze dacă vaccinul va fi considerat sigur şi eficace. Compania ar urma să livreze în acest an circa 500 de milioane de doze de vaccin şi posibil până la 1 miliard de doze pe an din 2021, a declarat și directorul general al Moderna, Stephane Bancel.

Soumya Swaminathan, coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a spus că în prezent există peste 20 de vaccinuri în faza de studii clinice. Dacă fiecare vaccin are șanse de 10% să fie corespunzător, atunci ar putea fi gata unul sau chiar mai multe vaccinuri la jumătatea anului 2021.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!