Televizorul şi copilul: pericole şi beneficii

De Revista Unica, pe Ultimul update Joi, 06 august 2020, 13:58

Refrenul cu «tembelizorul» e aşa de comun, încât a ajuns aproape un pleonasm să spui că televizorul e dăunător. Totuşi, eşti pregătită să-i mai dai o şansă? Poate nu-i chiar aşa de negru…
Limitarea genurilor de programe la care se uită copiii, reducerea numărului de ore petrecute în faţa „cutiei cu imagini“, enumerarea riscurilor la care se expun copiii care privesc nesupravehegeaţi la televizor – toate aceste probleme sunt pe buzele specialiştilor şi părinţilor când se deschide tema. Însă, în lumina fluorescentă a viitorului, se pare că lucrurile nu sunt aşa de… alb-negru când vine vorba de consum TV.

Pericolul din televizor

Cele mai discutate probleme în acest sens sunt expunerea copiilor la violenţă şi comportamente riscante (fumat, consum de substanţe nocive) descrise ca fiind distractive.
Copiii văd acte de violenţă. Cei între 8 şi 12 ani se pot speria de ceea ce văd la TV, chiar dacă e vorba de ficţiune sau ştiri. Partea bună e că îi poţi explica mai bine diferenţa dintre ceea ce face povestea unui
film şi realitate.
Reclamele şi mesajele comerciale pot fi la fel de periculoase ca şi programele în sine. Copiii sub 6 ani nu fac diferenţa între program şi reclamă, mai ales dacă personajul lor preferat face reclamă unor produse. Spune-i că reclamele sunt făcute ca să convingă oamenii că vor fi mai fericiţi dacă au produsul respectiv.

Televizorul şi copilul tău: atracţie fatală?

Precum zahărul şi sarea, TV-ul consumat cu moderaţie are şi o serie de beneficii pentru puiul tău: pentru preşcolari e un bun mijloc de familiarizare cu alfabetul, cifrele, îmbunătăţeşte reprezentările pentru diverse obiecte, corectează pronunţiile defectuoase.
Preşcolarii pot afla mai multe despre natură şi animale. Nu e de neglijat nici faptul că, prin intermediul televizorului, copilul tău poate călători pe tot globul, chiar în alte epoci, şi se poate familiariza cu diverse culturi şi idei pe care nu le întâlneşte altfel. Până la urmă, nu TV-ul este rău în sine. Contează însă cum e „folosit“. Dar şi să nu faci prea mare caz de el.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!