Mutația variantei Delta, denumită AY.4.2, a infectat peste 1.000 de persoane din Europa continentală și a fost confirmată și în SUA.
Această mutație ar fi cu 10% mai contagioasă decât varianta Delta, care domină în prezent, și ar putea să o înlocuiască pe aceasta din urmă, conform unui cercetător rus citat de Reuters.
În Rusia, autoritățile sanitare au anunțat că au descoperit „cazuri izolate” de COVID-19 cu mutații ale variantei Delta, mutație mai contagioasă. Totodată, și autoritățile din Portugalia și Austria au detectat mai multe cazuri de infectare cu această subvariantă, conform Libertatea.
Cercetătorul rus Kamil Khafizov crede că procesul va fi unul lent, dar mutația AY.4.2 ar putea înlocui varianta Delta ca variantă dominantă, întrucât este cu aproximativ 10% mai contagioasă.
„Vaccinurile sunt suficient de eficace împotriva acestei versiuni a virusului, care nu este chiar atât de diferită pentru a schimba în mod dramatic capacitatea de a ocoli anticorpii”, a spus el.
Imunologul rus Nikolai Kriucikov crede că Delta și mutațiile sale vor rămâne dominante și că se vor putea adapta vaccinurilor anti-COVID-19, în special în țările unde rata vaccinării populației este puțin peste sau sub 50% (cum este, de altfel, cazul României).
Joi, autoritățile din Portugalia au anunțat că au detectat 10 cazuri de infectare cu COVID-19 cu subvarianta AY.4.2, însă nu s-a observat încă o creștere exponențială. În Germania, institutul Robert Koch pentru boli infecțioase a raportat că a descoperit din luna iulie 280 de cazuri, precizând însă că au fost cazuri secvențiate și că numărul real ar putea fi mai mare.
Specialiștii au pus acest fapt pe seama fluxului turistic din Marea Britanie, unde mutația nouă a fost identificată în 6% din probele secvențiate între 27 septembrie și 2 octombrie. Ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, crede că nu sunt motive pentru a considera subvarianta aceasta mai periculoasă decât Delta. Experții britanici s-au înșelat însă în trecut, când au considerat că mutația Delta nu este motiv de îngrijorare.
„Nu ar trebui să încercăm să facem din asta ceva ce nu este”, explica Dr. Simon Clarke, biolog molecular la Universitatea Reading, în perioada în care această variantă abia apărea în India. El a mai precizat că „este cel mai probabil același lucru pe care l-am văzut și în alte variante, cum ar fi cele din Brazilia și Africa de Sud – care au toate mutații multiple pe proteina lor spike. Nu am văzut încă nicio dovadă care să sugereze că este un virus recombinant”.