Tratamentul care favorizează vindecarea bolnavilor ce suferă de pneumonie cauzată de COVID-19

De Unica.ro pe
Unele dintre cele mai recente studii științifice despre COVID-19 arată ce tratament poate grăbi vindecarea bolnavilor care au făcut pneumonie din cauza infectării cu noul coronavirus. 

Medicii de la Universitatea Emory din Atlanta au folosit radioterapia pentru a trata 10 pacienți ce sufereau de pneumonie din cauza COVID-19 și au comparat rezultatele cu ale altor 10 pacienți de vârste similare, care au fost tratați obișnuit, fără radiații. Astfel, au descoperit că radioterapia, folosită în doze mici, a redus semnificativ timpul de recuperare de la 12 zile la doar 3 zile. 

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

De asemenea, pentru pacienții care au beneficiat de radioterapie riscurile de a ajunge în situația în care să fie ventilați mecanic au fost mai mici (10% cu radiații, față de 40% fără acestea). 

Pacienții din grupul care a făcut radioterapie erau „puțin mai în vârstă, mai bolnavi, iar plămânii lor erau ceva mai deteriorați… dar, în ciuda acestui fapt, tratamentul s-a dovedit foarte eficient”, a declarat pentru Reuters dr. Mohammad Khan de la Universitatea Emory. 

Radioterapia poate reduce inflamația în plămânii bolnavilor de COVID-19

Potrivit aceluiași medic, radioterapia poate reduce inflamația în plămânii pacienților cu COVID-19 și poate reduce citokinele care provoacă inflamația.

Citește și: Avertismentul unui epidemiolog român: „La 14 septembrie am putea avea peste 1.800 de cazuri noi de coronavirus pe zi”

Medicii din Spania au atras atenția anterior că decesele nu sunt provocate de coronavirus, ci de o reacție necontrolată a sistemului imunitar.  Sindromul furtunilor de citokine poate afecta mai multe organe vitale. Această problemă poate fi declanșată de alte infecții sau medicamente. Medicii spun că furtuna de citokină se produce în general în sezonul gripei.

Citokinele sunt proteine ce joacă rolul de mediatori în comunicarea intercelulară. Sunt mediatori ai imunității, inflamației, proliferării și diferențierii unor linii celulare.

Sursă foto: 123rf.com

 

 


 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro