Tratamente eficiente pentru înţepăturile de insecte

De Erika Chivu, pe

Înţepăturile şi ciupiturile de insecte trec mai repede dacă foloseşti câteva remedii eficiente, care se găsesc în orice casă. Iată ce ai de făcut.
Pentru început, orice înţepătură trebuie curăţată bine cu apă şi săpun, dacă există posibilitatea. În cazul unei înţepături de albină, ai grijă să scoţi acul, iar dacă găseşti pe pielea ta o căpuşă, îndepărteaz-o cu grijă ca să nu rămână resturi în urmă.

Cele mai frecvente, dar şi cele mai uşor de tratat sunt înţepăturile de ţânţari. Chiar dacă în general nu sunt periculoase, acestea îţi pot da bătăi de cap – mâncărimi, roşeaţă – aproximativ o săptămână. Ca să scurtezi timpul de vindecare, foloseşte fulgi de ovăz, care se găsesc la orice supermarket. Striveşte o cantitate mică de fulgi, până devin un praf fin pe care apoi îl dizolvi în apă. Unge înţepătura o data sau de două ori pe zi cu pasta formată şi ar trebui să scapi de ea în aproximativ trei zile.

Pentru a calma mâncărimea produsă de înţepăturile de ţânţari, foloseşte apă cu sare. Ia pe deget o cantitate mică şi unge locul cu probleme.

S-ar putea să te ajute şi bicarbonatul de sodiu. Amestecă o linguriţă de bicarbonat cu jumătate de pahar de apă, înmoaie un pansament curat în această soluţie şi freacă locul înţepăturii.

Pentru a scoate substanţa veninoasă dintr-o înţepătură, freacă locul respectiv cu o foaie de ceapă.

Pentru înţepăturile de albină sau viespe este foarte utilă mierea, dacă poţi să o aplici imediat după ce ai fost înţepată.

Orice înţepătură de insectă, fie ea de ţânţar, albină sau căpuşă, te va chinui mai puţin dacă foloseşti aspirină. Striveşte o aspirină, amestec-o cu puţină apă până se formează o pastă şi aplic-o pe locul cu probleme. Pune peste un plasture şi rămâi aşa peste noapte. Acidul acetilsalicilic din aspirină are efect antiinflamator şi analgezic.

Tot un remediu universal este banala coajă de banană. Freacă înţepătura cu interiorul unei coaje de banană şi ar trebui să se reducă atât inflamaţia, cât şi mâncărimea.

Dacă nu ai nimic la îndemână, foloseşte gheaţă sau comprese cu apă foarte rece pentru a calma mâncărimea, durerea şi inflamaţia de la locul înţepăturii.

Pentru a te feri de insecte, dacă nu ai la îndemână un repelent, foloseşte puţin oţet diluat în apă. Unge-ţi pielea cu acest amestec şi insectele ar trebui să stea la distanţă de tine.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!