De ce sunt periculoase antibioticele

De Erika Chivu pe

Pentru că mulţi dintre noi obişnuiesc să ia antibiotice după ureche, tot mai multe bacterii capătă rezistenţă, anunţă prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Specialistul, citat de Agerpres, a explicat că de fiecare dată când folosim antibioticele incorect, bacteriile suferă mutaţii ce le oferă rezistenţă. Când într-un final ajungem la doctor şi ni se prescrie tratamentul corect se va observa că acesta nu mai este eficient, bacteria fiind deja prea puternică.

Aşa se face că medcii se confruntă acum cu germeni foarte rezistenţi la antibiotice, de exemplu bacilul pioceanic sau stafilococul meticilino-rezistent. Cel din urmă se transmite rapid în comunităţi, mai ales la copii şi sportivi.

Însă şi E.coli, bacteria adesea vinovată pentru infecţiile urinare a ajuns să capete o oarecare rezistenţă fiindcă multe persoane recurg la automedicaţie.

Antibioticele nu se iau pentru răceală

Pentru că suntem în plin sezon al virozelor respiratorii – răceală, gripă – prof. dr. Adrian Streinu Cercel ne atrage atenţia că infecţiile virale nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Din păcate, românii obişnuiesc să ia antibiotice de la primul strănut, iar farmaciile le eliberează fără reţetă deşi nu au voie.

Şi chiar dacă ai o reţetă de la medic, nu înseamnă că eşti în siguranţă. Mulţi doctori prescriu antibiotice fără a cere o antibiogramă – analiza care arată ce antibiotic este eficient împotriva infecţiei tale.

O altă problemă este tratamentul incomplet pe care îl fac mulţi pacienţi. Chiar dacă ai început să te simţi mai bine la 1-2 zile după începerea tratamentului, acesta trebuie continuat aşa cum a fost prescris, altfel exista riscul ca bacteria să revină mai puternică decât la început.

Reciclarea antibioticelor

Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice, medicii şi autorităţile au pus la cale aşa zisa „reciclare a antibioticelor”, care presupune retragerea de pe piaţă a anumitor tipuri timp de 1-3 ani, după care sunt reintroduse, fiind retrase alte tipuri.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro