Totul despre iritabilitate, o problemă care l-a afectat și pe prințul Harry

De Unica.ro pe
Chiar dacă starea de iritabilitate poate fi una trecătoare, aceasta poate fi și un indicator subtil al unei afecțiuni fizice sau mintale. De când a părăsit Casa Regală Britanică și s-a mutat în America, prințul Harry s-a confruntat și el cu această problemă. 

Nevoit să se adapteze cu noua sa viață din Statele Unite ale Americii, departe de Familia Regală Britanică, prințul Harry trece prin momente mai dificile, inclusiv din punct de vedere psihic. Se pare că nepotul Reginei Elisabeta a II-a se simte „torturat” de decizia sa de a-și părăsi familia și de a se muta în Los Angeles cu soția sa, Meghan Markle, și fiul lor Archie. O sursă a dezvăluit că Harry „a suferit și de iritabilitate”.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Starea de iritabilitate poate avea cauze medicale

În general, starea de iritabilitate este o trăire cunoscută de majoritatea oamenilor. Aceasta este o reacție la care apelăm inconștient atunci când suntem într-o situație stresantă. Se poate manifesta prin furie, ton răstit, plâns, lipsa răbdării. Însă iritabilitatea cronică poate fi și un simptom al unor afecțiuni medicale ascunse sau boli mintale. Aceasta este o stare emoțională negativă care nu scade în intensitate după o izbucnire. Ea se caracterizează prin neliniște și apăsare psihică, potrivit romedic.ro.

Iritabilitatea cronică este un indicator pentru probleme mintale, cum ar fi stresul cronic, depresia, anxietatea, autismul, schizofrenia, epilepsia, mania, abuzul de substanțe, diverse tulburări psihice sau de personalitate, bipolaritatea, deficitul de atenție.

Dar starea de iritabilitate poate fi provocată și de probleme medicale precum gripa, menopauza sau alte modificări hormonale, sindromul ovarelor polichistice, hipertiroisdimul, diabetul, febra, infecții, dureri abdominale. Ea mai indică și lipsa somnului, probleme cu alimentația, lipsa timpului liber și a activităților recreative.

Citește și: 5 plante care te scapă de stres şi anxietate

Efectele iritabilității și modurile în care o poți combate

Iritabilitatea duce la frustrare și impulsivitate. Aceasta poate duce la reacții exagerate în condiții de stres și poate fi redirecționată către oamenii din jur. Din această cauză, viața socială a oamenilor care se confruntă cu astfel de stări de iritabilitate poate fi afectată. Și relațiile cu familia pot suferi. Persoanele introvertite pot fi cele mai afectate pentru că în încercarea de a face față singuri iritabilității cronice, ajung să acumuleze și mai mult stres.

Indicat este ca persoana care a observat că suferă de iritabilitate să meargă la un medic generalist pentru a identifica problema care generează starea. Din punct de vedere psihologic, cea mai bună soluție pentru a combate iritabilitatea este terapia.

Alături de un psihoterapeut, persoana poate descoperi ce se ascunde în spatele stării de iritabilitate, cum ar o suferință, furie sau poate o boală mintală. De asemenea, poate învăța anumite tehnici de gestionare a stresului, de a fi mai prezentă și mai conștientă de sine, potrivit doc.ro.

Sursă foto: 123rf.com

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro