Semne că ai lipsă de vitamina B12

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Miercuri, 11 noiembrie 2015, 15:00
Pe măsură ce îmbătrânești, abilitatea corpului de a asimila vitamin B12 scade. Vezi cum îți dai seama că organismul tău nu are acest nutrient.

Ești foarte obosită

Oboseala inexplicabilă este primul semn că îți lipsește vitamin B12. Corpul are nevoie de acest nutrient pentru a crea celule roșii, care transportă oxigenul către organe. Fără suficient oxigen în celule, te simți foarte obosită, indiferent de câte ori dormi. În plus, lipsa oxigenului îți slăbește mușchii și orice efort, oricât de mic ar fi, te epuizează.

Ai senzații ciudate

Dacă te electrocutezi de tot ce atingi sau simți că ai ace în mâini sau picioare, s-ar putea să suferi de lipsă de vitamin B12. Aceste senzații apar din cauza leziunilor nervilor, care apar în urma lipsei de oxigen în celule.

Ai memorie slabă

Dacă ți se întâmplă să uiți numele nepoatei tale sau să îți pui cheile în frigider, nu te gândi că sunt semen de Alzheimer. Lipsa de vitamin B 12 este, de asemenea, o cauza a acestori pierderi de memorie.

Ești amețită

Dacă amețești sau ți se pare că ești într-o altă lume, vitamin B 12 poate fi cauza. Dacă medical diagnostichează această probleme, îți va prescrie suplimente cu vitamin B 12.

Ești palidă

Dacă pielea ta rozalie începe să pălească, organismul tău s-ar putea să aibă nevoie de vitamin B 12. Când îți lipsește, celulele roșii sunt fragile și se distrug ușor, secretând bilirubină, care îi dă pielii nuanța galbenă.

Limba ta este catifelată și roșie

Aproximativ jumătate dintre pacienții cu deficiență gravă de vitamin B 12 își pierd papilele, acele mici denivelări de pe limbă, mai ales în părțile laterale. În spatele limbii mai poți simți arsuri și un gust amar. Din moment ce multe dintre aceste denivelări conțin papile gustative, mâncarea ta preferată poate să pară fără gust, potrivit prevention.com. În aceste condiții, riști să slăbești, pentru că nu mai ai poftă de mâncare.

Plângi din orice

Dacă ești mai anxioasă decât de obicei și îți vine să plângi din orice, poți da vina pe lipsa de vitamin B 12. Acest nutrient îți dă peste cap starea de spirit și te predispune la depresie.

Nu mai vezi bine

În situații grave, lipsa de vitamin B 12 poate leza nervul optic și poate provoca vedere încețoșată, vedere dublă și sensibilitate la lumină.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!