Sănătate: Hemoroizii, extrem de periculoşi în fază cronică

De Libertatea pentru femei, pe

În folclor, astfel de dureri sunt asociate cu nepăsarea, deși sunt chinuitoare pentru cei care se confruntă cu ele. Totuși, jena de a arăta locul cu pricina întârzie vizita la medic până când este, uneori, prea târziu.
De parcă ar fi contagioase sau le-ar păta morala celor ce suferă de pe urma lor, afecțiunile regiunii anale creează atâta jenă, încât, în mai toate cazurile, se vorbește foarte greu despre ele. Chiar și celor apropiați ne e rușine să le spunem. Și suportăm în tăcere, fără să ne dăm seama la ce riscuri mari ne expunem. Mai mult, nici nu ne gândim că ce credem noi că ar fi boală rară și rușinoasă provoacă neplăceri la peste 80% din populație. Or, medicii dispun de cunoștințele necesare și de aparatură avansată, așa încât să ne scape de povară mai ușor decât ne-am fi imaginat.

► Hemoroizii au leac

Înlăturarea hemoroizilor se face și altfel decât prin metoda chirurgicală. Aceștia sunt consecința circulației defectuoase a sângelui, constipației, eforturilor, sarcinii, alimentației necorespunzătoare. Totuși, apariția hemoroizilor poate fi semnul altor boli, precum cele de ficat, infecţii ale prostatei sau tumori uterine. De aceea, primul pas care trebuie făcut este vizita la medic. Boala constă în inflamarea dureroasă a venelor din zona rectală și se manifestă prin apariția hemoroizilor interni, după care pot apărea și cei externi. Hemoroizii sunt vene varicoase inflamate sau dilatate, localizate în interiorul canalului anal sau la exteriorul anusului. „Simptomele diferă de la un pacient la altul. În principal, boala este anunțată de mâncărimi și disconfort, uneori însoțite de arsuri și sângerări. Chiar dacă este o boală mai dificilă și un subiect mai greu de abordat, noi sfătuim toți pacienții să apeleze cu încredere la serviciile noastre, pentru că este vorba de sănătatea lor. Boala este cu mult mai ușor de tratat în stadiul incipient, iar șansele de vindecare sunt cu mult mai mari”, spune Radu Viorel, medic specialist la Clinica Proctoline.

►Fisurile anale duc la infecții grave

Studii britanice recente arată că 80% dintrepersoanele între 15 și 59 de ani au fisuri anale. Acestea sunt rupturi la nivelul canalului anal, generate de traumatisme locale cauzate de constipație și de scaune dure. Fisurile dau dureri, arsuri sau usturime de o asemenea intensitate, că pot provoca tulburări depresive. Netratate la timp, fisurile anale se pot complica, ducând la apariția infecțiilor, abceselor sau chiar a stenozelor. „Chiar dacă afecţiunea este în fază incipientă, neîngrijită, aceasta poate ajunge uşor la faza cronică şi astfel pacientul va fi nevoit să recurgă la intervenţie chirurgicală şi tratament îndelungat. În cazul opus, când fisura este detectată din timp, poate fi vindecată doar cu un tratament adecvat, recomandat de medicul specialist”, afirmă dr. Radu Viorel.

E MAI UȘOR SĂ PREVII

Ca să nu-ți agravezi situația și chiar pentru a evita apariția neplăcerilor provocate de afecțiunile anorectale, este foarte important să ai un regim alimentar echilibrat. Obișnuiește-te să bei cel puțin 8 pahare de apă în fiecare zi, pe lângă alte lichide, mergi pe jos măcar 30 de minute și include în meniu alimente bogate în fibre. Evită alcoolul, mâncărurile grase, iuți, cafeaua. Și nu evita vizita la medicul proctolog!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!