Raed Arafat, dezvăluiri șocante despre pacienții pozitivi cu COVID externați de bună voie: „Este în terapie intensivă. Altul a fost găsit în stop cardiac”

De Unica.ro, pe

În ultimele zile, sute de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 au ales să se externeze din spital la cerere, iar secretarul de stat Raed Arafat a dat mai multe detalii despre soarta unora dintre acești oameni.

Arafat a povestit despre cum un pacient cu COVID-19 cu simptome ușoare, externat la cerere din Spitalul Colentina în data de 6 iulie, a ajuns acum la terapie intensivă.

„Mi-au fost aduse astăzi la cunoştinţa mea trei cazuri de la colegii de la UPU-SMURD Bucureşti”, a zis Arafat, după cum relatează Libertatea. „Ultimul caz este acum câteva zeci de minute la care au intervenit. (…) COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore la data de 6, acum este cu oxigenare 70%, (…) cu Glasgow scor 8, adică comatos şi s-a trimis în terapie intensivă ca să poată să-l asiste şi să vadă dacă poate să-l scoată sau nu”.

Mai mult, Arafat a ținut să sublinieze faptul că externarea la cerere poate pune în pericol serios viața pacienților: „Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital… Dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie”.

Citește și: Raed Arafat: „Atenție! Se vor impune noi restricții dacă situația epidemiologică se înrăutățește”

Un alt exemplu grăitor dat de Arafat este cel al unui pacient care, după externarea la cerere, a fost găsit în stop cardiac. „Pe altul, acum o zi sau două, tot acelaşi serviciu l-a găsit acasă în scop cardiac şi echipele se expun resuscitând aceşti pacienţi care refuză internarea cu simptome uşoare şi merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizaţi adecvat, nu spun medicilor care este starea lor şi că starea lor se agravează, se ţin până în ultimul moment şi familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat”.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!