Particulele radioactive pot ajunge în mâncare şi apă

De Erika Chivu pe

Particulele radioactive emanate de explozia de la Fukushima ar putea ajunge în mâncare, fiind periculoase în special pentru copii şi gravide, avertizează experţii japonezi.
Citaţi de MSN News, aceştia spun că materialele radioactive ar putea ajunge atât în apă, cât şi în mâncare.

Cum ajunge materialul radioactiv în hrana noastră

Chiar dacă explozia de la Fukushima nu a făcut ravagii imediat, efectele ei ar putea deveni evidente pe măsură ce timpul trece fiindcă ajunge un nivel mic de radiaţii ca să crească pericolul cancerului.

Materialul radioactiv este prins în picăturile microscopice de apă care se află în aer şi sunt purtate de vânt. Acestea pot fi inhalate atunci când respiram şi în plus pot ajunge, odată cu ploaia, în ape şi pe sol. Astfel vor fi contaminate legumele, fructele, peştii, iarba cu care se hrănesc animalele domestice, dar şi apa de băut.

Dintre alimente, cel mai „vulnerabil” ar putea fi laptele de vacă, fiindcă acest animal se hrăneşte cu iarba contaminată.

Ce ni se poate întâmpla din cauza radiaţiilor

Orice expunere, cât de mică, la radiaţii are potenţialul de a mări riscul unui cancer. Desigur, cu cât doza de radiaţii e mai mare, cu atât cresc riscurile.
Cel mai întâlnit tip de cancer în urma expunerii la radiaţii este cancerul tiroidei – pentru care japonezii deja au distribuit pastile cu iod. Dar sunt posibile şi alte tipuri de cancer, în special leucemie şi tumori osoase.

Acestea se formează fiindcă radiaţiile provoacă mutaţii în ADN-ul celulelor. Corpul uman poate repara aceste „daune” dar nu eşti în siguranţă decât dacă reparaţiile se fac înainte ca celulele cu mutaţii să se dividă.

De aceea se consideră că fătul şi copilul sunt mai expuşi pericolului: fiindcă sunt în plin proces de creştere, celulele lor se divid mai repede decât ale adulţilor şi există şanse mai mari ca celulele cu mutaţii să se multiplice înainte de a fi reparate.

Află şi ce efect au radiaţiile pe termen scurt!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro