Creşte numărul cazurilor de gripă şi răceală

De Erika Chivu pe

Numărul infecţiilor respiratorii este în creştere, dar rămâne în limite normale pentru această perioadă. În continuare se poate face gratuit vaccinul antigripal, prin medicul de familie.

Numărul infecţiilor respiratorii, normal pentru începutul de an

În prima săptămână a anului, numărul infecţiilor respiratorii acute a fost în creştere cu peste 25%, conform datelor publicate de Ministerul Sănătăţii.
Totuşi, specialiştii spun că incidenţa virozelor se încadrează în limitele normale penru această perioada, iar pe teritoriul României nu există focare epidemice de gripă.

A ajuns la noi şi un virus nou, despre care Ministerul Sănătăţii avertiza încă din toamna lui 2010, virusul A H3N2, care este foarte contagios.

De asemnea, s-a descoperit şi un caz de gripă A H1N1. E vorba de un bărbat în vârstă din Iaşi, care a călătorit în Egipt, iar acum este internat cu insuficienţă respiratorie.

Continuă campania de vaccinare gratuită

Între timp, continuă campania de vaccinare împotriva gripei de sezon. Până la 9 ianuarie se făcuseră peste 1.100.000 de vaccinuri, majoritatea la persoane peste 65 de ani.

În continuare se pot adresa medicilor de familie pentru a primi vaccinul gratuit persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici, în special cei cu boli respiratorii, metabolice şi cardiace.

Cei care nu se încadrează în aceste categorii, dar vor totuşi să se vaccineze pot achiziţiona vaccinul antigripal de la farmacie, cu preţuri începând de la 30 de lei.
Află mai multe despre vaccinul antigripal!
Pentru a preveni infecţiile respiratorii, medicii ne recomandă să respectăm regulile de igienă personală şi în special să ne spălăm mâinile cât mai des cu apă şi săpun.

Află şi cum poţi preveni răceala şi gripa dacă nu te vaccinezi!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro