Picioare umflate și dureroase? De ce trebuie să mergi la medic cât mai repede

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 24 septembrie 2019, 11:44

Picioarele umflate și dureroase, vinișoarele sparte, furnicăturile și crampele la nivelul picioarelor sunt simptome atât de des întâlnite încât am ajuns să le considerăm normale. Puține femei știu că acestea sunt primele semne ale bolii venoase cronice care, atunci când nu este tratată corect, se poate agrava destul de rapid, necesitând tratamente complicate și intervenții chirurgicale.

Cu cât primești mai repede un tratament corect, cu atât vei suferi mai puțin. Iar tratamentul, în stadiile incipiente ale bolii, este foarte simplu, el constând în schimbări ale stilului de viață.

Cui trebuie să te adresezi dacă ai probleme cu picioarele

Cel mai simplu este să mergi, în prima fază, la medicul de familie, iar el îți va recomanda un medic specialist care te poate ajuta, în funcție de specificul cazului tău.

În general, o consultație constă într-o discuție cu medicul, urmată de o examinare fizică. În primul rând, medicul va face anamneza bolii, adică te va întreba ce simptome ai la nivelul picioarelor, când au apărut, în ce condiții se agravează, dacă ai luat sau nu vreun tratament, etc. Cu siguranță vei primi și întrebări legate de istoricul familial. Dacă mama, sora sau o mătușă au suferit de boală venoasă cronică, înseamnă că și tu ai un risc ridicat să suferi de această afecțiune.

Examenul fizic propriu-zis, efectuat la cabinet, poate să nu fie de ajuns, așa că s-ar putea să ți se recomande o investigație Doppler. Aceasta este un tip de ecografie, deci nu este dureroasă și nu presupune radiații. Cu ajutorul ultrasunetelor se măsoară viteza circulației sanguine în organism și astfel medicul poate să-și dea seama dacă suferi de insuficiență venoasă și cât de avansată este boala.

Cum se poate trata boala venoasă cronică

Chiar dacă vei găsi nenumărate recomandări cu ajutorul ”doctorului Google”, trebuie să știi că un tratament corect și cu adevărat eficient pe termen lung este cel recomandat de un medic în urma consultației și ecografiei, dacă este cazul.

Tratamentul urmărește să reducă inflamația de la nivelul vaselor de sânge și să reducă presiunea venoasă. Cel mai probabil, va fi nevoie să-ți schimbi stilul de viață pentru a corecta factorii de risc.

În funcție de stadiul bolii, ți se pot recomanda și medicamente, intervenții endovasculare sau chirurgicale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!