Paraziți care ar putea trăi în corpul tău chiar în acest moment

De Consuela Stratulat pe

Dacă îți place să mergi la mare sau la piscină ori bei apă nefiltrată, ai toate șansele să fii gazda unor paraziți dezgustători. În timp ce unii pot supraviețui în corpul tău fără a-ți da vreun simptom, alții provoacă moartea în câteva săptămâni. Află ce paraziți ai putea avea chiar în acest moment.
Parazitul Anisakis apare în urma consumului de alimente crude ori de frcute de mare care nu au fost gătite bine  și trăiește în tractul digestiv. Cele mai frecvente cazuri apar în zonele în care peștele este consumat crud ori ușor murat, dar în cazuri rare, pot apărea și în alte locuri.

Viermele cârlig

Este unul dintre cei mai periculoși paraziți și se ia, în general, din locuri insalubre. Trăiește în intestinul subțire și nu există simptome specifice care să semneleze o infecție. Tusea, durerea în piept, amețelea și febra se numără printre senzațiile pe care le-au experimentat pacienții afectați de viermele cârlig. În stadii incipiente, pot apărea senzații de vomă, indigestie și constipație, dar aceste probleme trec cu timpul. 

Viermii rotunzi

Viermii rotunzi sau limbricii sunt cei mai mari viermi intestinali, putând ajunge până la 35 de centimentri lungime. Pot fi asimptomatici pentru o lungă perioadă de timp, iar o infecție gravă cu limbrici duce la apariția unor deficiențe de nutrienți. În cazuri rare, pot provoca complicații rare, precum obstrucție intestinală ori obstrucție de bilă sau pancreas.

Tenia

Odată ce ajunge pe pereții intestinali, tenia absoarbe nutrienții blonavului. Infecția apare în urma ingestiei de alimente ori apă contaminată cu ouă de tenie sau prin consumul de carne de porc sau vită gătită insuficient. Multe persoane care au tenie nu au niciun simptom.

Toxocaroza

Toxocaroza se transmite la oameni de la câini sau pisici, dar și prin ingestia de carne de iepure, pui ori oaie gătită insuficient. De cele mai multe ori, prezența toxocarozei în organism este asimptomatică, dar pot apărea, uneori, febră, dureri abdominale, tuse, respirație șuierătoare, scăderea apetitului, mărirea ficatului sau a splinei și umflarea nodulilor limfatici.

Babesia

Acest parazit provoacă babesioza la oameni, o boală asemănătoare malariei. Viermele care o provoacă a fost descoperit de românul Victor Babeș. Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, dar în unele cazuri apar febra de intensitate medie și simptome specifice anemiei. Boala se transmite prin intermediul vectorilor sau prin transfuzii.

Giardia

Acest parazit se transmite la om prin apă sau aimente contaminate și trăiește în intestinul subțire. Provoacă simptome precum diaree, gaze în exces, crampe abdominale, dureri de stomac și greață. Netratată, infecția duce la pierderi în greutate, care pot provoca probleme serioase de sănătate.
 
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro